- Tokyo Üniversitesi Atacama Gözlemevi (TAO) 26 yıllık planlama ve inşaat sürecinin ardından salı günü resmen açıldı.
- Şili’deki Atacama Çölünde bulunan Chajnantor Dağında yaklaşık 5.600 metre yükseklikte yer alan 6,5 metrelik optik-kızılötesi TAO teleskobu şu anda dünyanın en yüksek teleskobu olma özelliğini taşıyor.
- TAO, kendisinden önce en yüksek teleskop unvanına sahip olan MiniTAO adlı daha küçük bir versiyonunu geçmeyi başararak Bolivya’daki Chacaltaya Dağında Madrid Üniversitesine ait olan 5.240 metre yükseklikte bulunan Chacaltaya Gözlemevini geride bıraktı.
Tokyo Üniversitesi Atacama Gözlemevi (TAO) 26 yıllık planlama ve inşaat sürecinin ardından salı günü resmen açıldı. Şili’deki Atacama Çölünde bulunan Chajnantor Dağında 5.640 metre yükseklikte yer alan 6,5 metrelik optik-kızılötesi TAO teleskobu şu anda dünyanın en yüksek teleskobu olma özelliğini taşıyor.
TAO, kendisinden önce en yüksek teleskop unvanına sahip olan MiniTAO adlı daha küçük bir versiyonunu geçmeyi başararak Madrid Üniversitesine ait olan Bolivya’daki Chacaltaya Dağında 5.240 metre yükseklikte bulunan Chacaltaya Gözlemevini geride bıraktı.
İlk beşteki diğer üç rekor sahibi de Şili’nin Atacama çölünde yer alıyor. James Ax Gözlemevi 17,100 feet, Atacama Kozmoloji Teleskobu 17,030 feet ve Llano de Chajnantor Gözlemevi -kaynaklar değişmekte ancak yaklaşık olarak- 16,700 feet yükseklikte yer alıyor. Dünyanın en büyük gözlemevlerinin çoğu, açık gökyüzü nedeniyle Şili’nin Bolivya yakınlarındaki yüksek rakımlı kuzeydoğu bölgesinde inşa edilmiş durumda. Ülkenin bu tür projeler için sağladığı vergi muafiyetleri de buna yardımcı oluyor.
Bu kadar yüksekte olmak havada çok daha az nem olması anlamına geliyor. TAO orta kızılötesi de dahil olmak üzere “neredeyse tüm yakın kızılötesi dalga boyu aralığını” gözlemleyebiliyor. Phys.org, yeryüzündeki başka hiçbir teleskopun bunu yapamadığını belirtiyor. Tokyo Üniversitesi, bu tür karasal gözlemevlerinin, daha geniş açıklıkları sayesinde, uzay tabanlı benzerlerine göre uzayın daha yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekebildiklerini yazıyor. Tokyo Üniversitesinin duyurusuna göre teleskop, 2025 yılından itibaren “galaksilerin doğuşu ve gezegenlerin kökeni” hakkında bilgi edinmek için kullanılacak.
Derleyen: Alp Eren Gümüş