- Yapılan araştırma, düşük CO2 seviyelerinin özellikle havalandırması kısıtlı alanlarda hava yoluyla bulaşıcı virüslerin etkisini azaltabileceğini gösteriyor.
- Yüksek CO2 seviyelerinin ise virüsün havada kalma süresini artırabileceği ve bu durumun kalabalık ortamlarda süper bulaştırıcı olaylara yol açabileceği belirtiliyor.
- Bu bulgular, gelecekteki salgınlara karşı hayat kurtarıcı olabilecek önlemlerin tasarımında bilimsel bir temel sağlıyor.
Yeni araştırma, düşük karbondioksit (CO2) seviyelerini korumanın, özellikle havalandırmanın sınırlı olduğu alanlarda havadaki virüslerin bulaşıcılığını azaltabileceğini gösteriyor. COVID-19’a odaklanan çalışma, CO2 konsantrasyonlarını düşürmek için pencerelerin açılmasının, kalabalık veya yetersiz havalandırılan odalarda virüsü hızla devre dışı bırakabileceğini öne sürüyor.
Yeni bir teknik kullanan araştırmacılar, SARS-CoV-2’nin stabilitesinin doğrudan CO2 seviyelerinden etkilendiğini ve yüksek konsantrasyonların daha fazla viral partikülün bulaşıcı kalmasına izin verdiğini buldu. Virüsü içeren, nefesle dışarı atılan damlacıkların asitliği CO2 ile artıyor, bu da virüsün inaktivasyon hızını yavaşlatıyor.
Yetersiz havalandırılan alanlarda CO2 seviyeleri 3.000 ppm’yi aşabiliyor. Bu, dış mekan ortalaması olan 400 ppm’den önemli ölçüde yüksek. Dahası, yetersiz havalandırılan alanlardaki oldukça kalabalık ortamlar 5.000 ppm CO2’yi aşabiliyor.
Bristol Üniversitesinde kimyager Allen Haddrell, “Bu ilişki, süper yayılma olaylarının belirli koşullar altında neden meydana gelebileceğine önemli bir ışık tutuyor.” diye belirtiyor.
Küresel ısınma ile havadaki CO2 oranı her geçen gün artıyor!
Çalışma, iklim değişikliği nedeniyle artan CO2 seviyeleri ile artan virüs hayatta kalma oranları arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu iddia ediyor. Araştırma virüs bulaşım hızının artmasında hafifçe yüksek CO2 seviyelerinin bile risk oluşturabileceğini öne sürüyor. Bu araştırma gelecekteki salgınlarla mücadele için stratejiler geliştirilmesine yardımcı olabilir.
Çalışma, viral bulaşmayı azaltılmada havalandırmanın öneminin altını çiziyor ve iklim değişikliğinin virüsün hayatta kalma oranları üzerindeki potansiyel etkisini vurguluyor. Virüslerin yayılmasını azaltmaya yönelik stratejiler tasarlamak için bilimsel bir temel sağlıyor ve gelecekteki salgınlarda potansiyel olarak hayat kurtarıyor.
Derleyen: Eliz Canyurt