- TikTok geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, TikTok’un Content Credentials sistemini kullanarak diğer platformlardan yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği etiketlemeye başlayacağını duyurdu.
- TikTok, zaten kullanıcılarının kendi yapay zeka kullanımlarını etiketlemelerini, “gerçekçi” yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği ve TikTok yapay zeka efekt sistemiyle yapılan içeriği otomatik olarak etiketlemelerini gerektiriyor.
- Bununla beraber yeni özellik ile TikTok, sistemine eklenen videonun, medya parçalarının kaynağını ve geçmişini onaylayabilecek.
Yapay zekanın internette yaygın hale gelmesi karşısında önlem alınması ve yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin etiketlenmesi gerektiği konusunda AB geçen yıl uyarıda bulunmuştu. Yapay zekanın oluşturduğu içerikleri tespit etme konusunda bazı müzik uygulamalarının ve Meta’nın da önlemleri var. Yapay zekanın internette yaygın hâle gelmesiyle beraber TikTok’da oluşturulan sahte içeriklerle ilgili adımlar atıyor.
TikTok geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, TikTok’un Content Credentials sistemini kullanarak diğer platformlardan yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği etiketlemeye başlayacağını duyurdu. TikTok, görüntülere ve videolara otomatik olarak meta veriler ekleyecek olan teknolojiyi uygulayan ilk video paylaşım şirketi olduğunu söylüyor. TikTok, zaten kullanıcılarının kendi yapay zeka kullanımlarını etiketlemelerini, “gerçekçi” yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği ve TikTok yapay zeka efekt sistemiyle yapılan içeriği otomatik olarak etiketlemelerini gerektiriyor.
TikTok, sistemine eklenen videoların içerik özgünlüğünü sağlamakta kararlı
TikTok’un getireceği yeni otomatik etiketleme, TikTok’un Adobe, BBC, Google, Intel, Microsoft, OpenAI ve Sony’yi içeren bir grup teknoloji ve medya şirketi olan İçerik Kaynağı ve Özgünlük Koalisyonu (C2PA) ile ortaklığının izniyle geliyor. Yeni özellik ile TikTok, sistemine eklenen videonun, medya parçalarının kaynağını ve geçmişini onaylayabilecek. Bu özellikler ile veriler, içerik indirildiğinde bile medya verileriyle platformlar arasında seyahat edebilecek.
Adobe’nin Baş Hukuk Müşaviri ve Baş Güven Sorumlusu Dana Rao konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “TikTok’un dünya çapındaki geniş içerik oluşturucu ve kullanıcı topluluğuyla, platformda daha fazla şeffaflık ve özgünlük sağlama yolculuğuna çıkarken onları hem C2PA hem de CAI’de ağırlamaktan heyecan duyuyoruz. Herhangi bir dijital içeriğin değiştirilebildiği bir zamanda, halkın neyin doğru olduğunu ayırt etmesi için yollar sağlamak çok önemli. Bugünkü duyuru, bu sonuca ulaşmak için kritik bir adım.” dedi.
TikTok, yeni araçları “önümüzdeki aylarda” uygulayacağını ve Adobe’nin İçerik Özgünlüğü Girişimi’ne katıldığını söyleyerek TikTok’ta otomatik olarak etiketlenmiş yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin yavaş yavaş başlayacağını ve diğer platformlar teknolojiyi benimsedikçe zamanla artacağını belirtti.
Şirket ayrıca, önümüzdeki yıl boyunca kullanıcıların medya okuryazarlığı becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak 12 video oluşturmak için Mediawise ile birlikte çalışmayı taahhüt etti. TikTok ayrıca, bir insan hakları ve video kuruluşu olan WITNESS’ın yardımıyla yapay zeka etiketleme ve yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği yanıltma konusunda bir kampanya başlatacak.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel