- Şirketine alacağı uyku kapsülleri için toplu sipariş vermek isteyecek başka kişileri arayan girişimci yazılım mühendisi Jeffrey Wang, beklemediği kadar çok kişinin talebiyle karşılaştı.
- Yapay zekanın gelişmesi ve oluşturduğu rekabetle pandemi döneminde azalan Silikon Vadisi’nin koşuşturmaca kültürü geri geldi.
- İşerini hayatlarının merkezinde alan girişimciler daha verimli olmak adına uyku kapsüllerine yöneliyor veya daha küçük şirket çalışanları bir araya gelerek bir evi ofisleri olarak kullanıyor.
Girişimci yazılım mühendisi Jeffrey Wang, pazartesi günü X’te bir gönderi paylaşarak şık ama uygun fiyatlı ofis uyku kapsüllerini onunla birlikte toplu sipariş etmek isteyen olup olmadığını sorduğunda gönderinin viral olmasını beklemiyordu. Yapay zeka araştırma girişimi Exa Labs’ın kurucu ortağı Wang, TechCrunch’a verdiği demeçte, “Başa çıkabileceğimden çok daha fazla insan vardı. Kendimiz için iki şekerleme kapsülü sipariş etmek ve nasıl sonuç vereceklerini görmek istedim. 100’den fazla talep vardı.” dedi.
I'm buying Japanese capsule beds as nap pods for our new SF office. If you want to bulk order with me, they should be something like $1000/bed.
Please DM me if interested!
Comparable products sold in the US cost like $15K pic.twitter.com/eker5y4LfZ
— Jeffrey Wang (@wangzjeff) May 13, 2024
Gönderi sadece iş yerinde kestirmek isteyen diğer X kullanıcılarının tepkisini çekmekle kalmadı. Bazıları ofis arkadaşlarıyla aynı yatağı paylaşmanın hijyenikliği hakkında şaka yaptı. Pek çok kişi bu uyku kapsüllerinin belirli özelliklerini takdir etti ya da ofiste uyuklama fikrini verimlilik açısından destekledi.
Birkaç kişi bariz bir soruya dikkat çekti. Bir işveren neden insanların eve gitmek yerine ofiste uyumasını bekler? Cevap basit. Silikon Vadisi’nde, özellikle de San Francisco’nun Hayes Valley mahallesi olan ve genellikle şirketlerini tüm hayatları haline getiren 20’li yaşlardaki gençlerin kurduğu ve çalıştığı erken aşama yapay zeka girişimleriyle dolu Cerebral Valley’de koşuşturma kültürü geri döndü. Koşuşturma kültürü, insanların hem ofislerinden hem de San Francisco’dan uzaklaştığı pandemi sonrası yıllarda gözden düştü. Ancak San Francisco ve Cerebral Valley’deki yapay zekanın geleceğine inananların ya da bundan korkanların aynı evlerde yaşadığı Hacker evleri tekrar popüler hale geldi.
Exa Labs örneğinde, uyku kapsüllerine duyulan ihtiyaç, hacker evi geçmişinin doğal bir uzantısıdır. Exa, birkaç hafta öncesine kadar küçük şirketlerin ortak çalışanlarının birlikte çalıştığı ve yaşadığı böyle bir evde yaşayan 10 kişilik bir girişimdi. “O bölgedeki pek çok şirket gibi biz de evimizde çalışıyorduk. İki yatak odasını büyük bir ofise dönüştürdük.” diyen Wang; herkesin birlikte çalıştığını, vakit geçirdiğini ve yemek yediğini sözlerine ekledi. Bu yüzden uyku kapsülleri, “çalışanların köle olduğu” fikrinden ziyade çalışanların işi bırakıp uyuyabilmelerini sağlıyor.
“Her zaman mükemmel bir uyku çekemediğiniz bir dünyada yaşıyoruz. Ne kadar öncelik verirseniz verin bazen kötü bir gece geçirebilirsiniz. Eğer insanlar yorgunsa kestirebilmeliler. Uyku üretkenlik için temeldir.” diyor Wang. Ancak bir kurucu olarak girişim hayatının her şeyiyle bir bağlılık gerektirdiğini de belirtiyor. “Girişim/startup hayatı herkese göre değil. Kurucu ortağım ve ben Harvard’a gittik ve gerçekten çok yorucu dönemler geçirdik. Ama bu başka bir seviyede bir şey, anlıyor musunuz? Bu girişim işi tahmin ettiğimden çok daha zor.” şeklinde ekliyor.
“Belki bazı girişimlerde şirketin hayattaki ana önceliğiniz olmaması sorun olmayabilir ama yüksek büyüme oranına sahip bir girişimde kesinlikle sorun olur.” diyen Wang, Exa Labs çalışanlarının “iyi maaş aldığını” ve öz sermayeye sahip olduğunu söyledi. Yani şirketin tutumu, “içeride değilsen, dışarıdasın” şeklinde. Bu da uzun çalışma saatleri ve ofiste yaşamak değilse bile en azından orada uyuklamak anlamına geliyor. Büyüyen bir şirkette, bu tür aceleci kültürün yumuşatılması gerekir. Aksi takdirde şirket gerçekten kötü proje ve çalışan yönetimi yapmış olur.
Derleyen: Esin Özcan