- Kanada, vatandaşlarının verilerinin Çin hükümetinin erişimine açık olduğu gerekçesiyle TikTok konusunda uyarılar yapıyor.
- ABD’nin benzer bir nedenle dava sürecinde olduğu TikTok hakkında Kanada, geçtiğimiz aylarda bir ulusal güvenlik incelemesi yürütüyordu.
- Güvenlik İstihbarat Servisi Direktörü David Vigneault’in Kanada verilerin yapay zeka geliştirmek için kullanıldığı iddialarını bir TikTok sözcüsü yalanladı.
Kanada İstihbarat Teşkilatı, Kanadalıları TikTok kullanmaktan caydırmaya çalışıyor. Kullanıcılara verilerinin “Çin hükümetinin kullanımına açık” olduğunu söylüyor. iki ay önce Sanayi Bakanı Francois-Philippe Champagne; yaptığı açıklamada Kanada’nın, Çin’e ait popüler video uygulaması TikTok’u ülkedeki kullanımına ilişkin bir ulusal güvenlik incelemesi yürüttüğünü onaylamıştı.
Kanada Güvenlik İstihbarat Servisi Direktörü David Vigneault, CBC News’e verdiği bir röportajda Çin hükümetinin dünyanın dört bir yanından kişisel bilgileri elde edebilmek için çok açık bir stratejisi olduğunu söyledi. Vigneault, “Büyük veri analitiği kullanıyorlar, verileri işleyen inanılmaz bilgisayar çiftlikleri var. Bu verileri kullanarak yapay zeka geliştiriyorlar.” dedi.
Çin hükümetinin kullanıcı verilerine erişme kabiliyeti, ABD’nin uygulamayı düzenleme ve hatta potansiyel olarak yasaklama çabalarının ön saflarında yer alıyor. ABD, nisan ayında Pekin merkezli ana şirketi ByteDance’tan ayrılmadığı sürece TikTok’u yasaklayacak bir yasa tasarısını kabul etti. TikTok, mayıs ayında yasanın anayasaya aykırı olduğunu savunarak ABD hükümetine dava açtı.
TikTok daha önce Çin’deki personelin ABD ve Avrupalı kullanıcıların verilerine erişemediğini iddia etmişti. Şirket, kullanıcı verilerini Çin’den uzak tutmak için sırasıyla ABD ve Avrupa’daki çabalara atıfta bulunan Project Texas ve Project Clover adlı iki büyük kurumsal yeniden yapılandırma çabasına girişti. ABD kullanıcı verileri Oracle’ın bulut altyapısında barındırılıyor ve ABD dışından hiç kimse tarafından erişilememesi gerekiyor. Ancak Fortune’un yakın tarihli bir raporu ABD kullanıcı verilerini güvence altına alma çabalarının büyük ölçüde göstermelik olduğunu öne sürüyor.
TikTok sözcüsü Danielle Morgan The Verge’e verdiği demeçte “Bu iddialar kanıtlarla desteklenmiyor ve gerçek şu ki TikTok hiçbir zaman Kanadalı kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşmadı. Sorulsa da paylaşmayız.” dedi.
Derleyen: Esin Özcan