- Her insanın yapması gereken egzersiz miktarı farklıdır ancak bu miktarı etkileyen en büyük faktör cinsiyettir.
- Bir araştırma, erkeklerin 5 saat egzersizden sağladığı faydanın kadınların 2 saat 20 dakikada sağladığını ortaya koydu; yarısından bile az!
- Bu farkın ana sebebinin ise cinsiyetler arasındaki fiziksel büyüklük olduğu görüldü.
Kadın veya erkek fark etmez, her insanın sağlıklı bir yaşam için egzersiz yapması gerekiyor. Egzersizler, vücudun tamamına adeta can vererek bizleri sağlık sınırları içerisinde tutarak birçok fayda ve daha uzun bir ömür sağlıyor.
Bir insanın günlük ve haftalık yapması gereken egzersiz miktarları bulunuyor. Ancak bu egzersizler kişiden kişiye değişiyor. Boy, kilo, spor geçmişi ve genetik gibi faktörler bu değişime etki etse de bu değişimin en büyük sebebi şüphesiz cinsiyet.
Kadınlar, erkeklerin yarısı kadar spor yaparak aynı faydayı alabilirler
Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi’nde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, kadınların uzun ömür faydalarını elde etmek için erkeklere kıyasla yalnızca yarısı kadar egzersiz yapmaları gerekiyor.
Araştırmacılar, her hafta yaklaşık 5 saat egzersiz yapan erkeklerin, hareketsiz erkeklere kıyasla ölme riskinin yüzde 18 daha düşük olduğunu buldu.
Kadınların ise haftada 5 saat egzersiz yapan erkeklerle aynı faydayı görmek için haftada yalnızca 2 saat 20 dakika egzersiz yapmasının yeterli olduğu görüldü. Yarısından bile az!
Ağırlık antrenmanlarında da sonuç aynı
Araştırmacılar ayrıca ağırlık antrenmanı gibi kas güçlendirme egzersizleri üzerinde de bir analiz yürüttüler. Sonuç yine aynıydı: Kadınlar için, haftada tek bir güç antrenmanı seansı, erkekler için haftada üç kez yapılan antrenmanla aynı oranda fayda sağlıyor.
Neden bu kadar fark ediyor?
Sonuç olarak egzersizden fayda sağlamak, kadınlar için daha az çaba gerektiriyor; bu açıdan kadınların şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Peki yeterli egzersiz konusunda cinsiyetler arasında bu kadar fark olmasının sebebi ne?
Süreler arasındaki farklılığın ana sebebi fiziksel büyüklük. Genellikle kadınların erkeklerden daha az kas kütlesine sahip olma eğilimi daha az egzersizi, daha az güç antrenmanını gerektiriyor. Yani aslında aradaki fark hacimli bir kişinin günde 3000 kaloriye ihtiyaç duymasıyla ortalama bir bireyin 2000 kaloriye ihtiyaç duyması gibi bir durum.
Egzersiz süreleri arasındaki farkta fiziksel büyüklük dışında akciğerler ve diğer fiziksel farklılıkların da devreye girebileceği söylendi.
“Daha az oturun ve daha çok hareket edin“
Araştırmacıların en çok vurgu yaptığı nokta ise kadın veya erkek fark etmeksizin herkesin yeteri kadar hareket etmesi gerektiği oldu. Günde birkaç dakika hareketin bile ömrü uzatabileceğini söyleyen araştırmacı Gulati’nin sözleri ise herkesin önemsemesi gereken türden sözler:
“Bizim sunumumuz erkekler ve kadınlar için aynı olmalı: Bir şey, hiçbir şeyden iyidir. Daha az oturun ve daha çok hareket edin.”
Derleyen: Ömer Kağan Selen