- II. Ramses’in antik yüzü, ölümünden hemen önceki haliyle yeniden inşa edildi ve yaşlı, zayıf bir adam olarak tasvir edildi.
- Brezilyalı grafik uzmanı Cicero Moraes liderliğindeki ekip 3 boyutlu model, antik Mısır sanatı ve modern Mısırlılardan elde edilen verileri kullanarak bu rekonstrüksiyonu gerçekleştirdi.
- Yeniden inşa edilen yüz, heykellerin sunduğu sanatsal süslemelerden daha doğru bir temsiliyet sundu.
Mısır’ın en güçlü firavunu olan II. Ramses’in antik yüzü yeniden inşa edildi ve ölümünden hemen önceki görünümünü ortaya çıkardı. MÖ 1279’dan 1213’e kadar hüküm süren II. Ramses, anıtsal heykelleri ve askeri başarılarıyla tanınıyordu.
Bilim insanları, kralın kafatasının 3 boyutlu modelini kullanarak yumuşak doku ve deri ile kapladı ve böylece yaklaşık 90 yaşında ölüm anındaki görünümünü yeniden yarattılar. Canlı gibi görünen görüntü, heykellerinde görülen bazı özellikleri yansıtan ancak daha doğru bir temsiliyet sunan yaşlı ve zayıf bir adamı gösteriyordu.
Bilim insanları, kralın mumyalanmış yüzünün 3 boyutlu modelini kullandılar; onu yumuşak doku ve deriyle katmanlayarak kralın yaklaşık 90 yaşında olan ölüm anındaki görünümünü yeniden yarattılar.
Gerçeğe yakın görüntüde yüzü yıpranmış, zayıf, yaşlı bir adam ortaya çıkıyordu ve bazı özellikleri, Mısır’da hâlâ ayakta duran dev Ramses heykellerine benziyordu.
Ekip, gerçek renk tonu bilinmediğinden eski Mısır sanatında görülen bir ten rengi paleti seçti.
Brezilyalı grafik uzmanı Cicero Moraes, projeyi yönetti ve yeniden inşa edilen yüzü II. Ramses’in heykelleriyle karşılaştırmayı amaçladı. Moraes, heykellerin burun şekli ve bazen yüz şekli için iyi bir uyum sağladığını ancak diğer özellikler için daha az güvenilir olduğunu buldu. Heykeller, genellikle daha narin bir alın, dudaklar ve belirgin bir çene ile süslemeler yaparak gerçek bir benzerlikten ziyade sanatsal süslemeler öneriyordu.
Firavunun ten rengini belirlemek için ekip, antik Mısır sanatına başvurdu ancak ten rengi önyargılarından kaçınmak için kapalı gözlerle gri tonlamalı bir versiyon yarattı. Moraes, yeniden inşa çalışmasının özellikle sosyal medyada eleştirileceğini kabul etti ancak ifade özgürlüğünün önemini ve tutarsız eleştirileri ele alma ile çürütme konusundaki istekliliğini vurguladı.
Yeniden inşa çalışması ayrıca, 1881’de keşfedilen ve 1976’da yapılan II. Ramses’in mumyalanmış kalıntılarına dair bir çalışmadan elde edilen verileri de içeriyordu. Bu çalışma, dokuları restore etmiş ve yeni bandajlar oluşturmuştu. Bu da II. Ramses’in belirgin bir üst çenesi, aşınmış zayıf dişleri ve ve kemik sağlığını ortaya çıkarmıştı. Yeniden inşada, büyük olasılıkla çok acı veren bir apse dahil olmak üzere sağlık sorunları tasvir edildi. Ayrıca, firavunun hafıza kaybı belirtileri ve belirgin alın damarları, ileri yaşının göstergeleriydi.
II. Ramses’in yaşlı görünümünün doğru bir tasvirini elde etmek için ekip, modern Mısırlılardan cilt kalınlığı verilerini topladı. Anatomik deformasyon adı verilen bir teknik kullandılar ve yaşayan bir donörün yüzü ile kafatası, mumyanın boyutlarına uyması için dijital olarak değiştirildi. Nihai sonuç, bu yaklaşımları birleştirerek ve giyim gibi öznel öğeler ekleyerek Moraes’in “bilge” bir yüz olarak tanımladığı bir görünümü ortaya çıkardı.
Bu inşa, 2022’de Kahire Üniversitesinden Sahar Saleem ve Liverpool John Moores Üniversitesinden Caroline Wilkinson tarafından yapılan benzer bir projeyle uyumlu. Onların yöntemi de II. Ramses’in kafatasının 3 boyutlu modelini kullanmış ancak yaşlanma sürecini tersine çevirerek hükümdarlığının zirvesindeki yüzünü ortaya çıkarmıştı. Saleem, bu önceki yeniden inşa çalışmasının çok yakışıklı bir hükümdarı gösterdiğini ve antik mumyayı hayata geçirdiğini belirtti.
Sonuç, 2022’den kalma daha genç bir II. Ramses; önceki rekonstrüksiyonuna da benzer görünüyordu.
Derleyen: Eliz Canyurt