- Artan sıcaklarla birlikte doğanın dengesi değişmeye ve kaplan sivrisinekleri orantısız üremeye başladı.
- İspanyol bir laboratuvar hastalık yayan bu sineklere bir çözüm buldu: Önce binlerce üretmek sonra kısırlaştırmak.
- Laboratuvar, haftada 45 bin erkek kaplan sivrisineğini kısırlaştırarak doğaya salıyor böylece onlarla çiftleşen dişi sivrisinekleri yumurtlayamıyor.
Artan sıcaklar ve iklim değişikliği nedeniyle Avrupa’da kaplan sivrisinekleri giderek çoğalıyor. Bu sivrisinek türü kontrolsüzce yayıldıkça sıtma ve benzeri hastalıklar bulundukları bölgede artış gösteriyor.
İspanyol bir laboratuvar artan kaplan sivrisineklerine ve yaydıkları hastalıklara bir dur demek için harekete geçti. Laboratuvar, daha önce pek kullanılmayan bir yönteme başvurdu: Sivrisinek üretmek ve onları kısırlaştırmak.
Binlerce sinek önce üretiliyor sonra kısırlaştırılıyor
İspanyol laboratuvar, önce binlerce kaplan sivrisineği üretiyor. Sonrasında erkek kaplan sivrisinekleri ayırarak elektron hızlandırıcı yoluyla kısırlaştırıyor. Kısır erkek kaplan sivrisinekleri doğaya salınıyor ve dişi sivrisineklerle çiftleştiklerinde döllenmiş yumurtalar üretilemiyor.
Yalnızca erkek sivrisinekler kısırlaştırılıyor
Laboratuvarın geliştirdiği bu yöntemle her hafta 45.000 erkek kaplan sivrisinek kısırlaştırılıyor. Laboratuvar, dişileri değil yalnız erkek sivrisinekleri kısırlaştırıp salıyor. Bunun sebebi ise dişi kaplan sivrisineklerinin kan emip hastalık bulaştırırken erkek sivrisineklerinin zararsız olması ve yalnızca üremede görev almaları.
Sivrisineklerin kısırlaştırılması ne işe yarıyor?
Kaplan sivrisineklerinin kısırlaştırılmasının ardında temel olarak birkaç sebep yer alıyor. Kısırlaştırılan erkek sivrisinekleriyle çiftleşen dişi sivrisinekler yumurtlayamaz ve böylece,
- Sivrisinek popülasyonu azalır ve bu hayvanların yaydığı hastalıklarda azalma görülür.
- Popülasyon normal seviyelere inerek ekosistem korunur.
- Laboratuvar yöntemleri sayesinde sivrisinekler için kimyasal yöntemlere gerek kalmaz.
Derleyen: Ömer Kağan Selen