Gelişmiş Silikon Kaplamalı Kan Hücreleri, Organ Nakillerinde Devrim Yaratabilir

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Eliz Canyurt
Ekleyen Eliz Canyurt
2 dk okuma süresi
  • ABD’deki kan değeri düşüklüğünü gidermek için geliştirilen yeni bir nanoteknoloji, silikon kaplamalı kan hücrelerinin farklı türlerdeki bağışıklık sistemlerinden kaçmasını sağlıyor ve bu hücrelerin temel işlevlerini koruduğunu gösteriyor.
  • Bu teknoloji, kan grubu uyumsuzluklarını aşmanın yanı sıra organ nakillerinde de potansiyel avantajlar sunuyor.
  • Teknoloji henüz erken aşamalarda ve insan kullanımı için daha fazla geliştirilmesi gerekiyor.

ABD’deki kronik kan değeri düşüklüğü, hayat kurtarma yeteneklerini artıracak evrensel bir kan sistemi araştırmalarını teşvik etti. Güney Çin Teknoloji Üniversitesinden biyomedikal mühendis Chuanyi Lei’nin liderliğindeki bir ekip, bu alanda önemli ilerlemeler kaydetti. Ekip, kan hücreleri için minik silikon kaplamalar içeren yeni bir nanoteknoloji geliştirdi ve bu teknoloji, kan grubu uyumsuzluğu sorunlarını aşmada umut verici sonuçlar gösterdi.

Yenilikçi yaklaşım, kırmızı kan hücrelerine silikon kaplama uygulamayı içeriyor. Bu kaplama, kan grubu tanımlıyor ve sorumlu yüzey proteinlerini etkili bir şekilde maskeliyor. Bu kaplama, kan hücrelerinin farklı türlerdeki bağışıklık sistemlerinden kaçmasını sağlıyor. Araştırma ekibi, silikon kaplamalı insan kan hücrelerini farelere naklederek bu teknolojiyi başarıyla gösterdi. Özellikle bu silikon kaplamalı hücreler oksijen taşınımı, hücre bütünlüğü ve kan plazmasındaki stabilite gibi temel işlevlerini korudu.

Kalp kası lifleri arasındaki kılcal damardan çıkan kırmızı kan hücresinin renkli taramalı elektron mikrografı.

Bu gelişmenin arka planında, donörleri korumaya yönelik politika değişiklikleri ve COVID-19 pandemisi tarafından ağırlaştırılan kritik bir kan eksikliği bulunuyor. Sonuç olarak son yirmi yılın en düşük bağış oranları görüldü. Amerikan Kızıl Haçtan Baş Tıp Yetkilisi Pampee Young’a göre ABD’de her iki saniyede bir kişi hayat kurtarıcı kana ihtiyaç duyuyor; bu da eksikliğin ciddiyetini vurguluyor.

Ekip tarafından geliştirilen silikon kaplamalı kan hücreleri, sadece kan grubu uyumsuzluklarını çözmekle kalmayıp aynı zamanda organ nakillerinde de potansiyel avantajlar sunuyor. Araştırmaları, bu kaplamalı hücrelerin organ koruma amacıyla kullanılabileceğini ve sınırlı insan kanı kaynaklarına olan bağımlılığı azaltabileceğini gösteriyor.

Teknoloji hala erken aşamalarda olmasına rağmen başarılı sonuçlar, gelecekteki uygulamalar için umut verici bir bakış açısı sunuyor. Araştırmacılar, insan kullanımı için güvenliği sağlamak amacıyla daha fazla gelişmeye ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Bu arada kan bağışında bulunmak, mevcut eksikliklerin hafifletilmesi ve hayatların kurtarılması için kritik öneme sahip.

Derleyen: Eliz Canyurt

Bu içeriği paylaş
Follow:
Keşfetmeye olan tutkusuyla deneyimler elde etmek için fırsatları değerlendiren bir tasarım öğrencisi. Yaratıcılığını ve pozitifliğini her zaman ön planda tutarak öğrenmeye ve gelişmeye ilgili olan Eliz, bu yeni deneyimini ise gündemi yakından takip edebileceği ve kendini yazarlık konusunda geliştirebileceği dijitaliyidir’de sürdürüyor. Eliz’in dijitaliyidir için sloganı “Dijital geleceği şekillendireceği için iyidir.” oldu.
Yorum bırak, puan ver