- Project Strawberry: OpenAI’nin yeni büyük dil modeli, insan benzeri akıl yürütme yetenekleriyle mevcut sistemlerin ötesine geçmeyi hedefliyor.
- Otonom Araştırma: Model, internette otonom olarak gezinip karmaşık problemleri çözebilme yeteneğiyle AGI yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.
- Güvenlik Endişeleri: Gelişmiş AI’nın kontrol dışına çıkma riski tartışmaları sürerken, OpenAI’nin AGI geliştirme çabaları hız kesmeden devam ediyor.
Eğitim ve çıkarım maliyetlerine 7 milyar dolar harcaması beklenirken (toplamda 5 milyar dolarlık bir açık var), OpenAI dünyanın ilk Yapay Genel Zeka’sını (AGI) inşa etmek için kararlılıkla çalışıyor. Şirketin bu hedefe doğru attığı bir sonraki adım olan Project Strawberry, Eylül ayının ortalarından itibaren resmen duyuruldu .
Project Strawberry Nedir?
Project Strawberry, OpenAI’nin en son (ve potansiyel olarak en büyük) büyük dil modelidir ve kullanıma sunulduğunda ” insan benzeri akıl yürütme becerileri ” ile mevcut son teknoloji sistemlerin yeteneklerini büyük ölçüde aşması beklenmektedir. Bir sonraki nesil ChatGPT’ye güç verebilir.
Strawberry ne yapabilir?
Project Strawberry’nin bir muhakeme merkezi olacağı bildiriliyor. Takviyeli öğrenme ve “düşünce zinciri” muhakemesinin bir kombinasyonunu kullanan yeni modelin daha önce hiç görmediği matematik problemlerini çözebileceği ve pazarlama stratejileri oluşturarak ve NYT’nin Connections’ı gibi karmaşık kelime bulmacalarını otonom olarak çözerek üst düzey bir ajan olarak hareket edebileceği bildiriliyor. Reuters’ın Temmuz ayında incelediği dahili belgelere göre, “internette otonom olarak gezinerek” “derin araştırma” bile gerçekleştirebiliyor .
Geliştirme sırasında, o1-preview’a Uluslararası Matematik Olimpiyatı için bir eleme sınavı verildi, önceki GPT-4o modelinin yalnızca %13 doğrulukla doğru cevaplayabildiği bir sınav. Yeni model, testin sorularının %83’ünü cevapladı. Kodlama açısından, o1-preview çevrimiçi bir Codeforces yarışmasında 89. yüzdelikte puan aldı. o1’in, “hangisi daha büyük, 9.11 mi yoksa 9.9 mu?” ve “‘Çilek’ kelimesinde kaç tane ‘R’ var?” gibi önceki modelleri şaşırtan soruları bile cevaplayabildiği bildirildi.
Reuters raporunda ayrıca Strawberry’nin mimarisinin Self-Taught Reasoner (STaR) tekniğine benzediği belirtiliyor. 2022’de Stanford’da geliştirilen STaR, bir modelin zamanla daha yetenekli hale gelerek kendisini ince ayarlayabileceği eğitim verileri üretmesini sağlıyor.
Neden böyle deniyor?
“Strawberry” isminin tam nedenini bilmiyoruz çünkü bu OpenAI’nin kamuoyuna açıkladığı bir şey değil. Bu, dahili referans için ve geliştirme sırasında gizliliği korumak için seçilen bir kod adı. Bu durum ilk olarak CEO Sam Altman’ın internette bir sürü söylenti ve spekülasyona yol açan gizemli bir X paylaşımında ima edilmişti.
Ancak Strawberry, Strawberry olarak başlamadı. Bildirildiğine göre eskiden Q* (Q-Star olarak telaffuz edilir) olarak biliniyordu ve Q*, CEO Sam Altman’ın geçen Kasım ayındaki kısa süreli görevden alınmasının temel taşıydı.
OpenAI araştırmacıları, düzenlenmemiş gelişmiş AI’nın oluşturduğu potansiyel riskleri kınayan şirket yönetim kuruluna yazdıkları mektupta özellikle Q*’dan bahsettiler. Altman, OpenAI’ya geri döndüğünde gücünü pekiştirdikten sonra, Q*’nun Temmuz 2024’te Strawberry olarak yeniden adlandırıldığı bildirildi.
Strawberry ne zaman çıkacak?
OpenAI, Eylül 2024’te “o1-preview” adı verilen Project Strawberry’nin bir önizlemesini başlattı. Buna yeni modelin daha küçük ve daha hafif bir versiyonu olan “o1-mini” eşlik etti.
Lansmanda, yeni model yinelemesi hemen ChatGPT Plus ve Teams abonelerine sunuldu ve bir sonraki hafta Enterprise ve Edu kullanıcılarına ulaştı. OpenAI, o1-mini’nin sonunda ücretsiz kademe kullanıcılarına sunulacağını iddia ediyor, ancak şirket bunun için bir zaman çizelgesi belirtmedi.
Durun bakalım, internette otonom bir şekilde gezinebilmesiyle ilgili olan neydi? Ultron’u böyle elde etmedik mi?
Hayır, Ultron’u çizgi roman efsaneleri Roy Thomas ve John Buscema sayesinde aldık, ancak gelişmiş bir AI’nın insan kontrolünden çıkacağı korkuları artık tamamen asılsız bir fantezi değil. Birçok eski OpenAI araştırmacısı grubu , şirketin bir AGI geliştirme çabalarına karşı çıktı ve gelişimsel güvenlik önlemlerinin eksikliğini öne sürdü .
Ancak bu şikayetler, OpenAI’nin önümüzdeki on yıl içinde bir AGI geliştirme çabasını yavaşlatmak için pek bir şey yapmadı . Şirket yakın zamanda bu hedefe doğru inşa ettiği AI sistemlerinin yeteneklerini ölçmek için beş kademeli bir ölçek yayınladı ve şu anda Thrive Capitol liderliğindeki yeni bir turda ek fon (evet, Microsoft dışında ) arıyor ve bu tur şirketin değerini 100 milyar doların üzerine çıkarıyor.
Derleyen: Yağmur Aydın