Telegram Bazı Verilerinizi Yetkililere Sunacak

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Ömer Kağan Selen
2 dk okuma süresi
  • Birkaç sene önce “güvenli” olması sebebiyle kullandığımız Telegram, gizlilik politikasında önemli değişikliklere gitti.
  • Telegram, arama emri gibi yasal taleplerde yetkililere kullanıcıların IP adreslerini ve telefon numaralarını sunacağını duyurdu.
  • Telegram CEO’su, bu değişikliğin “Telegram’daki suçu caydırmak” amacıyla yapıldığını açıkladı.

Birkaç sene önce WhatsApp’ın verilerimizi tehlikeye atması sebebiyle akın akın Telegram’a geçmiştik. Birkaç haftada Telegram milyonlarca kullanıcıya ulaştı.

Şimdi ise güvenli liman olarak gördüğümüz Telegram, kullanıcıların IP adreslerini ve telefon numaralarını yetkililere sunacağını duyurdu. Ancak tabii ki Telegram bu kararı durup dururken almadı.

Suçla savaşmak için veriler sızdırılabilir

Bu verilerin bir arama emri veya diğer yasal talepler doğrultusunda yetkililere teslim edileceğini duyurdu. Telegram CEO’su, gizlilik politikasında yapılan değişikliğin “suçluları caydırmak için” olduğunu söyledi.

CEO Pavel Durov, konu hakkında şöyle dedi: “Telegram kullanıcılarının %99,999’unun suçla hiçbir ilgisi yokken, yasadışı faaliyetlere karışan %0,001’lik kesim tüm platform için kötü bir imaj oluşturuyor ve neredeyse bir milyar kullanıcımızın çıkarlarını riske atıyor.”

Telegram CEO’su bu sebepten gözaltına alınmıştı

Telegram CEO’su Pavel Durov, geçen ay Paris’te bir havalimanında gözaltına alınmıştı. Gözaltının sebebi olarak ise “Telegram’ın suçlular için ortam oluşturması” gösterildi. Telegram’da uyuşturucudan çocuk istismarına birçok suçun döndüğü iddia edildi.

Telegram’ın bazı durumlarda yetkililere veri sunması kararı ise bu gözaltından sonra geldi. Bu kararın, CEO Pavel Durov’un gözaltına alınmasıyla ilişkili olduğu düşünülüyor.

Derleyen: Ömer Kağan Selen

Bu içeriği paylaş
'Dijital dünya' ile 'gerçek dünya' kavramlarının aynı anlamı ifade edeceği günler uzak değil. Henüz temelleri atılmış bu yeni dünyanın bir parçası değil bir yaratıcısı olmak için çalışan bir yazılım geliştiricisi. Her insanın önce kendi sonra çevresi için çalışmasını hayatın esas amaçları olarak gören biri. Kağan'ın dijitaliyidir için sloganı "Dijital, gelişim için kullanıldıkça iyidir." oldu.
Yorum bırak, puan ver