- Colorado Boulder Üniversitesi’ndeki bir ekip, ders kitaplarındaki statik diyagramları 3 boyutlu simülasyonlara dönüştüren yeni bir yapay zeka aracı geliştirdi.
Ryo Suzuki liderliğindeki bilgisayar bilimcilerinden oluşan ekip, öğrencilerin herhangi bir fizik ders kitabındaki sıradan diyagramları yeniden hayal etmelerini sağlayacak bir araç geliştirdi. Bu araç sayesinde, statik görüntüler etkileşimli 3 boyutlu simülasyonlara dönüştürülebiliyor.
“Artırılmış Fizik” ile neler mümkün?
“Artırılmış Fizik” adlı bu yeni araç, öğrencilerin iPad’leri kullanarak ders kitabındaki bir diyagramı kaydetmelerine olanak tanıyor. Kullanıcılar bazı ayarları yaptıktan sonra, araç yapay zekayı kullanarak diyagramdaki nesneleri hareket ettiriyor. Örneğin, bir kayakçı diyagramı kaydedildiğinde, kayakçının yokuş aşağı kayması, sıçraması ve havada süzülmesi sağlanabiliyor.
Bu simülasyonlar bilimsel olarak da doğru: Öğrenciler karın sürtünmesini ayarlayarak kayakçılarının daha hızlı veya daha yavaş hareket etmesini sağlayabiliyorlar.
Suzuki, projeyi ders kitaplarını yeniden icat etme ve öğrencilere fiziği sadece okumakla kalmayıp momentum ve elektrik akımları gibi konuları eylem halinde görme fırsatı verme şansı olarak görüyor.
“Eğitimin ve öğrenmenin geleceğinin daha etkileşimli ve kişiselleştirilmiş olması gerektiğine inanıyoruz,” diyor Suzuki.
Nasıl çalışıyor?
Araç, Meta’nın “Segment Anything” adlı bir modelini kullanıyor. Bu model, kullanıcıların bir fotoğraftaki belirli nesneleri (bir köpek veya bir yüz gibi) izole etmek için tıklamalarına olanak tanıyan bir bilgisayar görselleştirme aracı. Benzer şekilde, “Artırılmış Fizik” aracılığıyla öğrenciler ve öğretmenler bir diyagramın içindeki çeşitli nesneleri seçip bu nesnelere roller atayabiliyorlar. Yapay zeka daha sonra yerçekimi kuvveti gibi bazı temel fizik kurallarını uygulayarak bu nesneleri hareket ettiriyor.
Araç, optik diyagramlar (örneğin, bir prizmanın güneş ışığını nasıl kırdığını simüle etmek için) ve elektrik devreleri (akımların teller boyunca nasıl hareket ettiğini görmek için) gibi çeşitli diyagramlar için de çalışıyor.
Gelecekte neler var?
Ekip, ürünlerini fizik okuyan gerçek öğrencilerden ve fen bilgisi öğretmenlerinden aldıkları geri bildirimlerle tasarladı. Bir eğitimci, aracın öğrencilerin “kendi küçük deneylerini” yönetmelerine yardımcı olma yeteneğinden etkilendiğini söyledi.
Suzuki, aracın henüz mükemmel olmadığını belirtiyor. Şimdilik, yalnızca yepyeni bir diyagramı %60 oranında etkili bir simülasyona dönüştürebiliyor. Ancak ekip, bu başarı oranlarını iyileştirmek için çalışıyor.
Araştırmacılar, nihayetinde fizik ötesine geçmek ve benzer teknolojiyi kullanarak her türlü belgedeki herhangi bir diyagramı, öğrencilerin artırılmış gerçeklik gözlüklerinin yardımıyla adım atabilecekleri canlı bir 3 boyutlu dünyaya dönüştürmek istiyorlar.
Derleyen: Enis Yabar