Activia ve Actimel gibi markaların sahibi olan Danone; geleceğin yoğurdunu geliştirmek için makine öğrenimi, bağırsak bilimi ve yapay bir mide kullanıyor.
Şirketin Paris’e yakın yeni tesisinde araştırmacılar, insan bağırsağını taklit etmek için tasarlanmış küresel cam kaplara ve plastik tüplere yoğurt koyuyor. Bakterilerin sindirim sıvılarını hayatta kalma yetenekleri test edildikten sonra yapay zekâ, potansiyel sağlık faydalarını araştırmak için devreye giriyor.
Gelirlerin düşmesi ve tüketicilerin işlenmiş gıdalara karşı artan şüphesiyle Danone, ürünlerine bilimsel bir avantaj kazandırmak için teknolojiye güveniyor.
Danone’nin süt birimi son yıllarda düşen hacimlerle karşı karşıya kalarak daha iyi fiyatlandırma gücünü destekleyecek üstün bir ürüne yatırım yapma kararı aldı.
Yeni tesis; araştırma laboratuvarları, bir robot midesi, çalışma alanları ile tüketici test alanını bir araya getiriyor ve yaklaşık 100 milyon dolar tutarında bir maliyetle hayata geçiriliyor.
Araştırmacılar, bakteri ve sağlık koşulları arasındaki bağlantıları belirlemek için yapay zekânın analiz ettiği hasta örneklerine ve sağlık profillerine erişim sağlıyor.
Danone’nin Hollanda firması TNO ile geliştirdiği yapay mide, sindirim sürecini taklit ediyor. Böylece hangi bakterilerin mide asitlerini hayatta kalabileceğini ve bağırsakta yerleşebileceğini belirlemeye yardımcı oluyor.
Umut verici bakteriler, yiyeceklerdeki lifler ve vitaminlerle nasıl etkileşime girdiklerini anlamak için daha fazla çalışmaya tabi tutuluyor. Makine öğrenimi, seçilen bakterilerle çeşitli sağlık koşulları arasında bağlantılar bulmak için kullanılıyor.
Danone, süt deneyimini ve bakteri kütüphanesini kullanarak rakiplerine karşı avantaj elde etmeyi amaçlıyor. Şirketin ürünlerinin sağlık faydalarını belgeleme çabaları; gıda endüstrisinin bağışıklık, yaşlanma ve hatta zihinsel sağlık için bağırsak mikrobiyomunun önemini tanıdığı bir dönemde gerçekleşiyor.
Danone ve Nestle gibi şirketler, ürünlerinin faydalarına bilimsel bir dayanak sunarak tüketicilerle rezonans sağlamayı umuyorlar. Bununla birlikte eleştirmenler, gıda endüstrisinin probiyotiklerle güçlendirilmiş işlenmiş gıdalara dayanmak yerine çeşitli bitki bazlı diyetleri teşvik etmeye odaklanması gerektiğini savunuyor.
Danone’nin uzun vadeli stratejisi, süt işini düzeltmeye odaklanmış durumda ve doğru fermantasyon süreçleri ile sağlık faydalarını bilimsel kanıtlarla desteklemenin, tüketicileri çekmede fark yaratacağına inanıyor. Şirket, iddialarının ardında somut verilerin bulunmasını ve terapötik faydalar için patentlerin güvence altına alınmasını sağlamak amacıyla önlemler alıyor.
Derleyen: Eliz Canyurt