- Araştırmalar, insanların yalnızca diyetle değil, solunum yoluyla da iyot, çinko ve bazı vitaminler gibi “aeronutrient” adı verilen besin maddelerini alabileceğini gösteriyor.
- Aeronutrientler, burun, akciğerler ve solunum sistemi aracılığıyla vücuda girerek hızlı ve etkili bir şekilde emiliyor.
- Bu bulgular, temiz havanın sağlık üzerindeki faydalarını desteklerken, gelecekte aerosol formundaki besinlerin sağlık ve beslenme rehberlerinde yer alabileceğini işaret ediyor.
Son araştırmalar, insanların yalnızca diyet yoluyla değil aynı zamanda solunum yoluyla da temel besin maddelerini alabileceğini ve “aeronutrient” kavramının ortaya çıktığını gösteriyor. Bağırsak tarafından emilen “gastronutrient”lerden farklı olarak iyot, çinko, manganez ve bazı vitaminler gibi aeronutrientler soluduğumuz hava yoluyla vücuda giriyor. Advances in Nutrition dergisinde detaylandırılan bu bakış açısı, solunumun diyet alımını destekleyebileceğini ve bunun önemli bilimsel verilerle desteklenen bir teori olduğunu vurguluyor.
İnsanlar günde yaklaşık 9.000 litre hava soluyor ve bir ömür boyu biriken bu maruziyet, havadaki eser miktardaki besin maddelerinin bile fizyolojik bir etki yaratmasını sağlıyor. Hava ile ilgili çalışmaların genellikle kirliliğe odaklanmasına rağmen temiz havanın sağlık yararlarına dair tarihsel ve kültürel inançlar, aeronutrient hipotezi ile örtüşüyor. Örneğin, vücut fonksiyonları için hayati öneme sahip olan oksijen, teknik olarak bir besin maddesi olarak sınıflandırılabiliyor ancak genellikle bu şekilde düşünülmüyor.
Aeronutrientler burun, akciğerler, koku epiteli ve boğazdaki küçük kan damarları yoluyla solunum sistemi aracılığıyla emiliyor. Bağırsak, maddeleri emmeden önce parçalarken; akciğerler daha büyük molekülleri bile doğrudan emebiliyor. Bu mekanizma, nikotin ve anestezikler gibi maddelerde görüldüğü üzere inhalasyonu belirli maddeler için daha hızlı ve verimli bir yol haline getiriyor.
Aeronutrientlerle ilgili bilimsel kanıtlar on yıllar öncesine dayanıyor. Çalışmalar, havadaki iyotun çamaşırhane çalışanları ve sahil bölgelerinde yaşayan okul çocukları gibi maruz kalan bireylerde iyot seviyelerini artırdığını gösterdi. Ek araştırmalar, manganez ve çinkonun koku nöronları aracılığıyla emildiğini ortaya koydu. Manganez gerekli bir besin maddesi olsa da aşırı solunması kaynakçıların maruz kaldığı gibi beyin toksisitesine yol açıyor.
Aerosol haline getirilmiş besinlerin potansiyeli umut verici. Örneğin inhalasyon yoluyla alınan B12 vitamini, eksiklikleri etkili bir şekilde tedavi etti. Gelecekteki araştırmalar doğal ortamlardaki havanın faydalı bileşenlerini keşfetmeli, aeronutrientleri sınıflandırmalı ve bunların güvenlik ile etkinliğini test etmeli. Bu tür ilerlemeler, inhalasyonu içeren beslenme rehberlerine yol açabiliyor, besin açısından zengin ortamlara maruziyetle sağlığı teşvik edebiliyor ve modern şehir yaşamını dengeleyebiliyor.
Derleyen: Eliz Canyurt