- Kendine zarar verme sorunlarıyla mücadele eden 16 yaşındaki bir genç, bu zararlı alışkanlığını yenerken “stres oyuncakları” kullandı.
- Şimdi ise bu hareket, stres oyuncaklarının ruh sağlığı tedavilerinde kullanılıp kullanılamayacağını konu eden bir araştırmaya destek veriyor.
- Bazı uzmanlar, stres oyuncakları ve benzeri araçların tedavilerde kullanılabileceğini öngörüyor.
Eloise isimli 16 yaşındaki bir genç, 12 yaşından beri kendine zarar verme sorunlarıyla mücadele ediyor. Eloise, bu süreçte kaygısını azaltmak için “duyusal nesnelerle dolu” bir kutu oyuncaktan yardım aldığını, bunun kendisine yardım ettiğini belirtiyor.
Stres oyuncakları, bir oyuncaktan fazlası olabilir
Eloise’in bir bakıma kendini tedavi etmede kullandığı bu yöntem, şimdilerde NHS Vakfı öncülüğünde yürütülen bir araştırmaya katkı sağlamaya başladı.
Araştırma, bu tarz oyuncakların ve araçların ilkokul çağındaki çocukların ruh sağlığı tedavilerinde kullanılıp kullanılmamasını konu alıyor. Çalışmada, stres oyuncakları ve diğer faydalı eşyaları içeren kişisel gelişim araç setlerinin gençler tarafından nasıl kullanılabileceği araştırılıyor.
Tedaviler sayesinde 5 aydır kendine zarar vermiyor
Eloise, ilk başta kendine zarar vermeyi, yaşadığı yoğun hayal kırıklığı duygularıyla başa çıkmanın bir yolu olarak düşündüğünü söyledi. Şimdi ise Eloise, beş aydan uzun süredir kendine zarar vermediğini ve yardım aldıktan sonra “kendini çok daha iyi hissettiğini” söyledi.
Eloise, stres araçlarının kendisi gibi daha fazla gence yardımcı olmasını umuyor ve şöyle diyor: “Sadece duyusal ve rahatlatıcı bir şeye sahip olmak bile benim için gerçekten çok faydalı olurdu.”
İşin uzmanı ne diyor?
Çocuk ve ergen psikiyatristi Dr. Clare Fenton, konu hakkında: “Bu öz yardım araç setleri, gençler için erken müdahale olarak neredeyse evrensel olarak kullanılabilir, hatta belki de ortaokula gelmeden önce bile, böylece başa çıkmanın başka yolları olduğunu bilebilirler.” dedi.
Derleyen: Ömer Kağan Selen