- Avustralya Parlamentosu, 16 yaşın altındaki çocukların sosyal medya platformlarına erişimini yasaklayan yasa tasarısını kabul etti. Yasa, sosyal medya şirketlerine çocukların hesap sahibi olmasını engelleme yükümlülüğü getiriyor.
Avustralya Temsilciler Meclisi, 16 yaşından küçük çocukların sosyal medyaya erişimini yasaklayan yasa tasarısını 102’ye karşı 13 oyla kabul etti. Yasa tasarısı, Senato’nun da onaylaması halinde yürürlüğe girecek.
Yeni yasa ile birlikte TikTok, Facebook, Snapchat, Reddit, X ve Instagram gibi sosyal medya platformları, küçük yaştaki çocukların hesap sahibi olmasını engellemek için gerekli önlemleri almak zorunda kalacak. Bu yükümlülüğe uymayan platformlar, 50 milyon Avustralya dolarına (yaklaşık 30,4 milyon euro) kadar para cezası ile karşı karşıya kalabilecek.
Gizlilik Endişeleri Giderilmeye Çalışılıyor
Muhalefet milletvekili Dan Tehan, hükümetin Senato’da gizlilik korumalarını güçlendirecek değişiklikleri kabul etmeyi taahhüt ettiğini belirtti. Buna göre, platformların kullanıcıları pasaport veya ehliyet gibi devlet tarafından verilen kimlik belgelerini ibraz etmeye zorlamasına izin verilmeyecek. Platformlar ayrıca bir hükümet sistemi aracılığıyla dijital kimlik talep edemeyecek.
Yasanın Etkinliği Tartışılıyor
Yasa tasarısı, bazı çevreler tarafından eleştiriliyor. Eleştiriler arasında yasanın yeterli inceleme yapılmadan aceleye getirildiği, işe yaramayacağı, her yaştan kullanıcı için mahremiyet riskleri yaratacağı ve ebeveynlerin çocukları için neyin en iyi olduğuna karar verme yetkilerini ellerinden alacağı gibi endişeler yer alıyor.
Ayrıca, yasağın çocukları izole edeceği, sosyal medyanın olumlu yönlerinden mahrum bırakacağı, çocukları “dark web”e yönlendireceği, sosyal medya kullanımı için çok küçük olan çocukları zararları bildirme konusunda isteksiz hale getireceği ve platformların çevrim içi alanları daha güvenli hale getirme teşviklerini ortadan kaldıracağı gibi endişeler de dile getiriliyor.
Bağımsız milletvekili Zoe Daniel, yasanın “sosyal medyanın doğasında var olan zararlar konusunda sıfır fark yaratacağını” savunarak, hükümeti “bu konuda bir şeyler yaptığını hissettirmek” amacıyla hareket etmekle suçladı.
Sosyal medya platformları ise, yasanın oylanmasının en azından önümüzdeki yılın haziran ayına kadar ertelenmesini talep etmişti.
Derleyen: Enis Yabar