- Görme engelli insanlar için Be My AI isimli bir yapay zeka uygulaması geliştirildi.
- Görme engelli birey, Be My Eyes uygulamasından kamera aracılığıyla etrafını çeker, Be My AI isimli yapay zeka etrafı tanımlar ve kullanıcıya açıklar.
- Bir nevi görme engellilerin gözü olan bu uygulama, bu bireylerin başka insanlara olan bağlılığını da azaltıyor.
Louise Plunkett isimli bir hanımefendi, Stargardt isimli genetik bir göz rahatsızlığına sahip. Plunkett, görme kaybına neden olan bu rahatsızlığın “yaptığı her şeyi etkilediğini” söylüyor.
“İnsanları tanıyamıyorum, kendi kocamı veya çocuklarımı bile. Çocuklarım daha küçükken, okul bahçesinde onlarla karşılaştığımda bana nasıl gelmeleri gerektiğini öğretmek zorundaydım.”
Be My Eyes, dış dünyayı görüp açıklıyor
Plunkett, bu rahatsızlığını hafifletme amacıyla yıllardır Siri, Google Home ve Alexa gibi çevrim içi hizmetlerden yardım alıyordu. Şimdi ise kullandığı Be My Eyes uygulamasındaki Be My AI isimli bir yapay zeka, Bayan Plunkett’ın en yakın dostu olmuş durumda.
Be My AI, görme kusuru olan bireyler için geliştirilmiş, Be My Eyes isimli uygulama üzerinden kullanılan bir yapay zeka. Bu yapay zeka, kullanıcıların çevrelerindeki resimleri ve nesneleri tanımlar ve kullanıcıya açıklar. Bir nevi görme engellilerin gözü olur.
Eski hizmette yapay zekalar yerine gönüllüler vardı
Aynı şirketin eski hizmetinde, yapay zekalar yerine görme engelli insanlar için gönüllüler çalışıyordu. Görme engelli birey, uygulamadan bir video konferans açıp bir gönüllüye bağlanıyordu. Gönüllü, video konferans sırasında kullanıcıya etrafını tarif ediyordu. Şimdi ise bu işi yapay zeka devraldı.
Görme engelli insanların dışa bağlılığı azalıyor
Bayan Plunkett, “Ben oldukça inatçı bir insanım. Yardım istemeyi veya yardıma ihtiyacım olduğunu kabul etmeyi sevmiyorum, bu yüzden AI aracını kullanmak, etrafta başka insanlar olmadığında bazı şeyler için faydalı oluyor.” diyor.
Be My Eyes isimli uygulama, Google Play Store ve App Store üzerinden indirilebilir. Genel olarak bu ve bunun gibi yapay zekalar, teknolojinin insanlık için kullanılabileceğinin en önemli kanıtlarından bir tanesi. Umuyoruz ki bunun gibi teknolojilerin devamı gelir.
Derleyen: Ömer Kağan Selen