Facebook şu anda kullanıcıların Hikayelerine seçtikleri görselin uygulamada düzenlenmediğini belirten bir not eklemelerine olanak tanıyan yeni bir seçeneği test ediyor.
Uygulama araştırmacısı Radu Oncescu tarafından paylaşılan bu örnek dizide de görebileceğiniz gibi , bazı kullanıcılar artık kamera rulosundaki herhangi bir görsele uzun süre dokunarak, normal düzenleme ve iyileştirme sürecinden geçmeden paylaşabiliyor.
Bu, daha anlık güncellemeler için gönderi sürecini kolaylaştıracaktır ve hikaye çerçevenize de bu yeni etiketi ekleyecek.
En azından teorik olarak, bu, görselin yapay zeka veya başka bir yöntemle değiştirilmediğini açıkça belirterek içeriğinize bir düzeyde özgünlük katabilir.
Yine de başka bir uygulamada düzenleyip Hikayeler aracılığıyla yükleyebilirsiniz. Meta, harici düzenlemeler için belirli bir düzeyde algılamaya sahip ancak her şeyi yakalamaz. Ve bu nedenle, Hikayeler’e yüklemeden önce değişiklikler yapabilir ve bu etiketi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Ancak kavramsal olarak, özellikle giderek daha fazla yapay zeka içeriğinin Meta’nın ağlarına pompalanmasıyla birlikte, daha yüksek düzeyde bir güvene olanak sağlayabilir.
Çünkü AI ile, akışta gördüğünüz herhangi bir şeyin gerçek olup olmadığını bilmek giderek zorlaşacak. Sosyal platformların uygulamalarına giderek daha fazla AI özelliği eklemesinin temel olumsuz yanı, bu araçların kullanımının, gördüğünüz giderek artan miktarda gönderinin bir kullanıcı deneyimini temsil etmeyeceği anlamına gelmesi demek.. Ya da aslında hiçbir şeyi ve bu nedenle AI içeriği gerçek sosyal etkileşim için sorunlara yol açabilir.
Meta’nın halihazırda yapay zeka tarafından oluşturulan içerikler için etiketleri ve kendi uygulamaları içerisinde oluşturulan görseller için özel filigranları bulunuyor.
Ama yine de bunlar harici olarak oluşturulan görselleri kapsamayabilir. Yani “Düzenleme Yok” etiketi iyi bir fikir gibi görünse de ve birçok durumda yardımcı olsa da, daha yaygın olarak uygulanan bir etiket haline gelirse, bazılarının bunu kullanıcıları harici olarak değiştirilmiş resimlerle dolandırmak için kullanacağını da tahmin edebiliriz.
Bu geriye doğru bir adım gibi görünüyor ve Meta’nın artık bunun gibi etiketlere başvurması, insanların akışta gerçek, düzenlenmemiş tasvirler görmek istediğinin altını çiziyor.
Derleyen: Yağmur Aydın