12 Bin Sene Önce Nesli Tükenmiş “Ulukurt” Hayata Döndürüldü: 2 Metreye, 65 Kilograma Ulaşabiliyor!

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Ömer Kağan Selen
3 dk okuma süresi

Yaklaşık 12 bin 500 sene önce nesli tükenmiş dev bir kurt türü olan Ulukurt (Aenocyon dirus) hayata geri döndürüldü. Bin yıllar önceki DNA’lardan geri üretilen kurtlar, yüksek güvenlik altında büyütülüyor.

Halk arasındaki ismiyle Ulukurt veya Korkunç Kurt (Direwolf) bilimsel adıyla Aenocyon dirus, Milattan önce 125.000 ila M.Ö. 9500 yılları arasında türünü devam ettiren dev boyutlara ulaşabilen bir kurt türüdür. Bu kurt türünün 2 metre uzunluğa ve 65 kilogram ağırlığa ulaşabildiği tahmin ediliyor.

Game of Thrones dizisindeki efsanevi kurtlara da ilham veren bu tür, dev boyutları sahipti. Çağdaş kurtlara kıyasla daha iri yapılıydı; daha büyük kafatasları, güçlü çeneleri ve dişleri onu diğer kurtlardan ayırıyordu. Ancak bu boyutlara rağmen bacakları, diğer kurtlara göre daha kısaydı.

Ulukurt’un (Direwolf) insan ve diğer türdeşleriyle boyut kıyaslaması

Nesli 12 bin 500 sene önce tükenmişti

Bu dev tür, yaklaşık 12 bin 500 sene önce büyük iklim değişiklikleri gibi birçok sebepten türünü devam ettiremedi. ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Colossal BioSciences, genetik sektöründe çığır açacak bir işe imza attı. Şirket, geçmişteki diğer denemelerin nihayetinde, binlerce yıl önce nesli tükenmiş bu türü başarıyla hayata geri getirdiğini duyurdu.

72 bin senelik kafatasından DNA alındı

Şirketin açıklamasına göre, 13 bin yıllık bir dişten ve 72 bin yıllık bir kafatasından antik DNA’lar alındı. Klonlama ve gen düzenleme gibi teknolojiler kullanılarak türün yeniden üretilmesi sağlandı. Üretim sonucunda, antik genlerden üç sağlıklı yavru meydana geldi.

Colossal BioSciences’in yayımladığı yavru fotoğrafları

Ulukurtlar 5 aydır büyütülüyor

Yeniden üretim haberi kamuoyuna 8 Nisan 2025’te duyurulsa da Ulukurtlar, yeni dünyaya gelmedi. 2 erkek Ulukurtun yaklaşık 5 ay önce yani geçtiğimiz yılın Ekim ayında, bir dişi kurdun bu sene ocak ayında üretildiği bildirildi. Yavrular, 2 bin dönümlük dronelar ve güvenlikler ile korunan bir alanda korunuyor.

“Bunlar gerçek Ulukurt değil!”

Şirket, bu projeyi “tarihte ilk kez bir türün yeniden canlandırılması” nitelendiriyor. Ancak bilim camiasında bazı tartışmalar mevcut. Bazı uzmanlar, bu yavruların genetik olarak gerçek Ulukurtlar olmadığını, daha çok gri kurtların genetik olarak modifiyeli versiyonları olduğunu iddia ediyor. Bu iddiaların doğruluğunun önümüzdeki yıllarda, yavruların gelişimine bağlı olarak belli olacağını belirtelim.

Derleyen: Ömer Kağan Selen

Loading

Bu içeriği paylaş
'Dijital dünya' ile 'gerçek dünya' kavramlarının aynı anlamı ifade edeceği günler uzak değil. Henüz temelleri atılmış bu yeni dünyanın bir parçası değil bir yaratıcısı olmak için çalışan bir yazılım geliştiricisi. Her insanın önce kendi sonra çevresi için çalışmasını hayatın esas amaçları olarak gören biri. Kağan'ın dijitaliyidir için sloganı "Dijital, gelişim için kullanıldıkça iyidir." oldu.
Yorum bırak, puan ver