WWF, her sene yüzlerce kar leoparının yerel halk tarafından katledildiğini açıkladı. Vakıf, bunun önüne geçmek için köylere leoparları tespit eden “yapay zeka destekli kameralar” kullanacak.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), her sene yüzlerce kar leoparının insanlar tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Bu orantısız ölüm sayıları, bu leoparların son 20 yılda %20 azalmasına neden oldu.

Yerel halk kar leoparlarına zarar veriyor
Günümüzde doğada yalnızca 4000 ila 6000 arasında kar leoparının kaldığı tahmin ediliyor. Pakistan, bu leoparların önemli bir kısmına, yaklaşık 300 leopara ev sahipliği yapıyor. WWF, Pakistan’daki leoparları koruyarak ölümlerin önüne geçmeyi hedefliyor.
WWF, bu leoparları özellikle köylülerden korumayı amaçlıyor. Çünkü köylüler, kendi hayvanlarına zarar verdikleri için leoparları bir tehdit olarak görüyor. Örneğin Pakistan’ın Sitara adlı köyünde köylüler, bir leoparın altı koyun öldürdüğünü iddia ediyor.

Eski köye yeni âdet: Köylere yapay zeka kameraları yerleştiriliyor
WWF, leoparları korumak için oldukça yenilikçi bir yönteme başvuruyor: Yapay zeka destekli kameralar. Köyün önemli bölgelerine yerleştirilen kameralar, leoparları gördükleri zaman otomatik tespit ediyor ve köylülere uyarı mesajı gönderiyor. Böylece önlem alınıyor ve ne köy hayvanları ne de leoparlar zarar görmüyor.
Bazı köylüler, kameraları tahrip ediyor
Her ne kadar bu teknoloji yararlı bir uygulama olsa da yerel halk bu teknolojiye alışmakta güçlük çekiyor. Bazı köylüler hala teknolojiye güvenemiyor ve hatta kameralara zarar veriyor. Ancak bazı köyler bu teknolojiye ayak uydurmuş durumda.
Yeni yöntemler de test edilecek
WWF, teknolojik çözümlerle birlikte halkla iş birliği yaparak leoparları korumak için çalışmalarına devam ediyor. Buna benzer bir çalışma daha önce kırmızı kuyruklu sincaplar için de denenmiş ve işe yaramıştı.
Kameraların yanında ses, ışık ve koku gibi caydırıcı yöntemler de test edilecek. Bu çalışmalar, “dağların hayaletleri” olarak bilinen kar leoparlarının yok olmasını engellemek için umut verici bir adım olarak görülüyor.
Derleyen: Ömer Kağan Selen