Bağışıklığın Doğal Savaşçısı: Gün Işığı

Gün Işığı
Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Aslıhan Yıldız
2 dk okuma süresi

Auckland Üniversitesi’nden bilim insanlarının liderliğinde gerçekleştirilen çığır açıcı bir çalışma, gün ışığının bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla mücadele yeteneğini nasıl artırdığını ortaya koydu.

Detaylar haberimizde…

Araştırma ekibi, vücudumuzdaki en bol bulunan bağışıklık hücreleri olan nötrofiller üzerine odaklandı; nötrofiller, bir tür beyaz kan hücresidir. Bu hücreler, enfeksiyon bölgesine hızla hareket eder ve saldıran bakterileri yok eder.

Araştırmacılar, genetik yapısı bizimkine benzediği ve saydam vücutlara sahip olacak şekilde yetiştirilebildiği için biyolojik süreçlerin gerçek zamanlı gözlemlenmesini kolaylaştıran küçük bir tatlı su balığı olan zebrafish’i model organizma olarak kullandı.

Gün Işığı

Çarpıcı Gün Işığı Çalışması

“Moleküler Tıp ve Patoloji Bölümü’nden baş araştırmacı Doçent Christopher Hall, “Önceki çalışmalarda, bağışıklık yanıtlarının balığın erken aktif olduğu sabah saatlerinde zirve yaptığını gözlemlemiştik,” diyor. “Bunun evrimsel bir yanıt olduğunu düşünüyoruz; çünkü gün ışığı saatlerinde konakçı daha aktif olur ve bakteriyel enfeksiyonlarla karşılaşma olasılığı artar.”

Ancak bilim insanları, bağışıklık yanıtının nasıl gün ışığı ile senkronize olduğunu öğrenmek istedi.

Kaynak:Unsplash/CC0 Public Domain

Nötrofillerde Gündüzü Algılayan Sirkadiyen Saat Keşfedildi

Science Immunology dergisinde yayınlanan ve iki doktora araştırmacısının liderliğindeki bu yeni çalışmada, nötrofillerde gündüz saatlerini algılayan bir sirkadiyen saat bulunduğu ve bu saatin bakterileri öldürme yeteneklerini artırdığı keşfedildi.

Çoğu hücre, vücudun aktivitelerini düzenlemek için dış dünyada günün hangi saati olduğunu bildiren sirkadiyen saatlere sahiptir. Bu sirkadiyen saatlerin sıfırlanmasında en büyük etkiyi ışık yapar.

Hall, “Nötrofiller inflamasyon bölgelerine ilk çağrılan bağışıklık hücreleri olduğu için keşfimiz, birçok inflamatuar hastalıkta terapötik faydalar açısından çok geniş kapsamlıdır,” diyor. “Bu bulgu, nötrofillerdeki sirkadiyen saati hedef alan ilaçların geliştirilmesine ve böylece enfeksiyonlarla mücadele yeteneklerinin artırılmasına olanak sağlar.”

Şu anda yapılan araştırmalar, ışığın nötrofil sirkadiyen saatini nasıl etkilediğine dair spesifik mekanizmaları anlamaya odaklanıyor.

Derleyen: Aslıhan Yıldız

Loading

Bu içeriği paylaş
Yorum bırak, puan ver