Honda, Yeniden Kullanılabilir Roketini Başarıyla Fırlattı ve İndirdi

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Damla Sayan
Ekleyen Damla Sayan
2 dk okuma süresi

Honda, araştırma ve geliştirme yan kuruluşu tarafından yapılan “yeniden kullanılabilir roketin fırlatma ve iniş testini” başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu.

Detaylar haberimizde…

Fırlatma, Japonya’nın Taiki Kasabası’ndaki Honda test tesisinde gerçekleşti. Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) da bu teste dahil. Yaklaşık 6,3 metre uzunluğundaki ve 1.312 kilogramdan fazla ağırlığa sahip olan roket, kalkışta da onu destekleyen dört geri çekilebilir ayağı üzerinde “hedef iniş noktasına 37 cm’den daha yakına inmeden” önce 56,6 saniye uçtu.

Honda başlangıçta 2021’in sonlarında uzay uçuşunu gerçekleştirme planlarını duyurdu ve şirket ilerlemesi hakkında özel bir açıklama yapmış olsa da, ilk yeniden kullanılabilir roketini yaratmaya yardımcı olmak için otomatik sürüş sistemleri de dahil olmak üzere diğer alanlarda daha önce geliştirilen teknolojilerden yararlanıyor.

Şirket, kendi fırlatma sistemini geliştirmesinin nedeni olarak, diğer işletmelerine potansiyel olarak fayda sağlayacak daha fazla uyduya olan artan ihtiyacı gösteriyor, ancak bunun nasıl ticarileştirileceğine dair planları henüz kesinleştirmedi.

“Honda roket araştırması hala temel araştırma aşamasında olsa da ve bu roket teknolojilerinin ticarileştirilmesine ilişkin herhangi bir karar alınmamış olsa da Honda, 2029’a kadar yörünge altı fırlatmayı mümkün kılacak teknolojik kapasiteyi gerçekleştirme hedefi ile temel araştırmada ilerleme kaydetmeye devam edecek.”

Roket

Yörünge altı uçuşu şirket için büyük bir başarı olacak, ancak bir uyduyu yörüngeye yerleştirmek için yeterli irtifaya henüz ulaşılmadı. Honda, programın maliyeti de dahil olmak üzere 2029 hedefine ulaşmak için gerekenlere dayanarak, bir sonraki adımı atıp yörünge uçuşları gerçekleştirebilen SpaceX ve Blue Origin gibi diğer özel şirketlerle rekabet etmek isteyip istemediğine karar vermek zorunda kalacak.

Derleyen: Damla Şayan

Loading

Bu içeriği paylaş
Yorum bırak, puan ver