WhatsApp, Çevrim İçi Güvenlik Yasası kapsamında şifrelemeyi zayıflatmak yerine İngiltere’den ayrılacağını söylüyor.
WhatsApp Başkanı, ülkenin yaklaşmakta olan Çevrim İçi Güvenlik Yasası kapsamında şifreleme standartlarını zayıflatmak zorunda kalması durumunda mesajlaşma uygulamasının Birleşik Krallık’tan ayrılacağını söyledi. WhatsApp şefi Will Cathcart gazetecilere verdiği bilgilendirmede mevzuatı Batı dünyasındaki en endişe verici çevrim içi düzenlemeler dizisi olarak eleştirdi: “Örneğin yakın zamanda İran’da engellendik. Ancak bunu yapan bir liberal demokrasi görmedik. Gerçek şu ki, dünyanın her yerindeki kullanıcılarımız güvenlik istiyor. Kullanıcılarımızın yüzde doksan sekizi İngiltere dışında. Ürünün güvenliğini düşürmemizi istemiyorlar ve çok basit bir şekilde, ürünün güvenliğini kullanıcıların %98’ini etkileyecek şekilde düşürmeyi seçmemiz tuhaf olacaktır.”
WhatsApp’ın uyarısı, başka bir şifreli mesajlaşma uygulaması olan Signal’den gelen benzer tehditlerle uyuşuyor. Signal Başkanı Meredith Whittaker geçen ay şirketin “gerçekten özel bir iletişim aracı sağlamak için insanların bize duyduğu güveni baltalamaktansa İngiltere’den yüzde yüz uzaklaşacağını” söyledi.
Hem Whittaker hem de Cathcart, Çevrim İçi Güvenlik Yasa Tasarısındaki şirketlerin, kullanıcıların mesajlarını çocuklara yönelik cinsel istismar materyali veya CSAM için taramak üzere “onaylanmış teknoloji” kullanmasını gerektiren bir hükme yanıt veriyor. Tasarı, bu taramaların nasıl uygulanacağını söylemiyor, ancak güvenlik araştırmacıları, uçtan uca şifrelemeyi bozmadan tanıtmanın imkânsız olduğunu söylüyor. Uçtan uca şifreleme, mesajları yalnızca gönderen ve alanların okuyabilmesini sağlayarak mesajların güvenliğini sağlayan bir özellik. Ancak İngiltere’dekiler de dahil olmak üzere bazı ülkeler, mesajların yasa dışı içeriğe karşı taranabilmesi için bunun zayıflatılması gerektiğini savunuyor.
Apple, 2021’de kullanıcı mesajlarını CSAM için tarama planlarını açıklamış, ancak ertesi yıl güvenlik topluluğunun sürekli eleştirilerinin ardından projeden vazgeçmişti. Eleştirmenler, kullanıcıların özel mesajlarını taramak için herhangi bir sistem tanıtıldığında, hükümetlerin şirketleri taramalarına daha fazla yasak içerik eklemeye zorlayacağı ve özel iletişim standartlarını aşındıracağı konusunda uyardı.
Birleşik Krallık’ın Çevrim içi Güvenlik Yasası, yasa dışı ve istenmeyen içerik arasında belirsiz ayrımlar içerdiği için zaten eleştirilmekteydi. Mevzuat başlangıçta teknoloji platformlarının “yasal ama zararlı” olarak adlandırdığı içeriği denetlemesini gerektiriyordu, ancak bu ibare geçtiğimiz yılın sonlarında taslaktan çıkarılmıştı. Tasarının bu yıl içinde yürürlüğe geçmesi bekleniyor.
Derleyen: Tuğba Çeri