Yeni bir çalışma, çoğu insanın akıl sağlığının koronavirüs pandemisi boyunca oldukça iyi durumda olduğunu gösteriyor. Hakemli tıp dergisi BMJ’de yayımlanan rapor, dünyanın dört bir yanından 137 çalışmayı analiz etti ve genel olarak insanların ruh sağlığının, koronavirüs pandemisinin sonrasında büyük bir değişiklik göstermediğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, “Bir akıl sağlığı krizinden ziyade, nüfus düzeyinde yüksek oranda bir dayanıklılık oldu.” dedi.
Araştırmacılar, Çin’in Dünya Sağlık Örgütüne koronavirüs salgınını ilk kez bildirmesinden önce, 2018-2019 yılları arasında yürütülen çalışmaları inceledi ve bu sonuçları, 2020 veya sonrasında aynı insan grupları üzerinde yapılan çalışmalarla karşılaştırdı. Depresyon ve anksiyete semptomlarını içeren ruh sağlığı semptomlarındaki çoğu değişikliğin “sıfıra yakın olduğunu ve istatistiksel olarak anlamlı olmadığını” buldular.
Durum çalışmada “Genel ruh sağlığı veya kaygı belirtilerinde değişiklik bulamadık ve depresyon belirtilerinin kötüleşme bulgusu oldukça azdı.” olarak kaydedildi.
Analiz edilen çalışmaların büyük çoğunluğu daha zengin ülkelerde gerçekleşti. Ancak, bazı grupların ruh sağlıklarının kötüleştiğini gördü. Rapora göre, küçük miktarlarda da olsa, ruh sağlığı semptomlarında kötüleşme kadınlarda görüldü. Çalışma bu durumun yaşlı yetişkinler ve üniversite öğrencileri için de geçerli olduğunu kaydetti.
Çalışmada “Kadınlar arasında semptomların önemli ölçüde kötüleşmesi endişe vericidir” ve “kadınların aile ve yaşlı bakımını erkeklere göre orantısız şekilde temsil ettiği” eklendi.
Araştırmacılar ayrıca pandemi sırasında kadınlara yönelik aile içi şiddetin arttığına da dikkat çekti.
Derleyen: Damla Şayan