Dünyanın en çok konuşulan yapay zekâ (AI) sistemi ChatGPT’nin arkasındaki teknoloji, en yaygın çalışma yazılımı Microsoft 365’e ekleniyor.
Microsoft; Word, PowerPoint, Outlook, Teams ve daha fazlası dahil olmak üzere tüm Microsoft 365 uygulamalarına kendi ChatGPT entegrasyonu olan Copilot’u duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte üretken yapay zekânın gelecekte basit bir sohbet robotu olmanın dışında nasıl daha yaygın olarak kullanılacağını görmüş olacağız.
Microsoft CEO’su Satya Nadella, yeni 365 Copilot sohbet robotunun bilgisayarların düşünmemize, planlamamıza ve eyleme geçmemize yardımcı olma şeklini kökten değiştireceğini belirtti. Microsoft’un Modern çalışma ve iş uygulamalarından sorumlu Kurumsal Başkan Yardımcısı Jared Spartaro, “Hepimiz işimizin gerçekten önemli olan %20’lik kısmına odaklanmak istiyoruz, ancak zamanımızın %80’i bizi bunaltan yoğun işlerle harcanıyor. Copilot yükü hafifletiyor.” dedi. Microsoft’un Office Ürün Grubu kurumsal başkan yardımcısı Sumit Chauhan ise gelişmeyi şöyle ifade etti: “Ortalama bir kişi, PowerPoint’in yapabildiklerinin %10’undan daha azını kullanır. Copilot diğer %90’ın kilidini açar.”
Copilot, muhtemelen çocuğunuzun mezuniyet slayt gösterisinin sizin yapabileceğinizden çok daha süslü bir versiyonunu kısa sürede yapabilecek ya da PowerPoint’teki Copilot, bir kullanıcının geçen hafta veya geçen yıl yapmış olabileceği bir belgeden ilgili içeriği ekleyerek basit bir istemle sunumlar oluşturmaya yardımcı olabilecek veya Excel’deki Copilot’a verilerden ne çıkardığını sorulabilecek, hatta verilerde gördüğü trendlere dayalı olarak farklı trend analizi grafikleri üretmesi ya da mevcut elektronik tabloya analizleri eklemesi istenebilecek. Bu örneklerin çoğunda, Copilot size sadece kenar çubuğunda bir ChatGPT girişi sunmuyor. Örneğin bir Word metni oluşturduğunuzda, size onun hakkında ne düşündüğünüzü sorabilecek ve sizi daha fazla ince ayar yapmanıza teşvik edecek. Tüm bunların ötesinde Copilot’un sezgisel yapay zekâ tabanlı yetenekleri sayesinde, Teams’deki Copilot, kimin ne söylediği ve insanların nerede aynı çizgide olduğu ve nerede aynı fikirde olmadığı dahil olmak üzere önemli tartışma noktalarını özetleyebilecek ve eylem ögeleri önerebilecek.
Microsoft’ta tasarım ve araştırmadan sorumlu Kurumsal Başkan Yardımcısı Jon Friedman “Copilot çoğu zaman işleri doğru yapıyor ama her zaman değil.” diye itiraf ediyor. Microsoft, üretken yapay zekâ motorlarının gizlilik ve güvenlik üzerindeki etkilerinin son derece farkında olduğunu ve ürününü incelediğini ve yakından izlemeye devam edeceğini belirtiyor.
Microsoft Copilot’u tüketicilere sunmadan önce kurumsal müşterilerle başlıyor ve başlangıçta yalnızca 20 işletmenin kullanımına sunuyor. Hazır olduğunda özelliğin daha fazla işletmenin kullanımına sunulacağını belirtiyor.
Peki Microsoft, yapay zekâ konusunda acele mi ediyor? Google, bu haftanın başlarında Gmail ve Dokümanlar için kendi AI özelliklerini duyurdu ve AI yarışında birçok uzman, teknoloji devlerinin bu yeni araçların etkisini tam olarak dikkate almadığından endişe ediyor.
Derleyen: Tuğba Çeri