Bilim insanları, farklı sıcaklıklarla başa çıkmak ve adaptasyonu sağlamak üzere tasarlanmış ilk nefes alan, terleyen ve titreyen robotu üretti. ANDI olarak adlandırılan ısıya duyarlı robot, insanlar gibi terleyen gözeneklere sahip.
Robot, ABD’li Thermetrics firması tarafından Arizona Eyalet Üniversitesindeki araştırmacılar için tasarlandı. Robot, aşırı sıcaklıkların insan vücudu üzerindeki sağlık etkilerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak amacıyla üretildi.
“ANDI terliyor, ısı üretiyor, titriyor, yürüyor ve nefes alıyor.” diyen ASU araştırma projesinin baş araştırmacısı Konrad Rykaczewski, aşırı sıcakların insanlar üzerindeki etkilerini tespit etmeyi ve ölçmeyi amaçlıyor.
Araştırmacılar tarafından daha önce yapılan terleme özelliğine sahip 10 robottan bazıları, hâlihazırda giyim şirketleri tarafından giysi testi için kullanılıyor. Ancak ASU’nun robotu, açık havada kullanılabilen tek robot. Bu, daha önce imkânsız olan aşırı sıcak ortamlardaki deneylerin yanı sıra güneş radyasyonunun etkisine yönelik araştırmalara izin veriyor.
ASU araştırmacıları, farklı yaşların ve vücut tiplerinin yüksek sıcaklıklardan nasıl etkilendiğini anlamak amacıyla bu yaz Phoenix çevresindeki ısıya karşı hassas bölgelerde ANDI’yi test etmeyi planlıyor.
ANDI’nin baş operatörü ve modelleme çalışmasına liderlik eden ASU araştırma uzmanı Ankit Joshi, “Farklı vücut kitle indeksi modellerini, farklı yaş özelliklerini ve farklı tıbbi durumları ANDI’ye taşıyabiliriz.” dedi.
ANDI’nin gelişimi, robot biliminde önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor ve ısı stresinin insan vücudu üzerindeki etkisini incelemek için değerli bir kaynak sağlıyor. Araştırmacılar, bu gelişmiş robotu kullanarak aşırı sıcaklıkların fizyolojik etkileri hakkında daha derin içgörüler elde etmeyi planlıyor. Ayrıca ısıyla ilgili sağlık sorunlarını ele almak için hedefe yönelik yaklaşımlar geliştirmeyi umuyorlar.
Derleyen: Merve Nur Sözen