- Uyumlu Bacaklı Eklemli Robotik Böcek CLARI, Colorado Boulder Üniversitesindeki mühendisler tarafından geliştirildi. Böceklerin uyum sağlama yeteneğinden ilham alarak tasarlanan küçük esnek robot, şeklini değiştirerek dar boşluklardan geçebiliyor.
- CLARI robotları bir pinpon topu büyüklüğünde. Modüler tasarımları sayesinde kapalı alanlarla karşılaştıklarında şekillerini uzun ve ince bir forma dönüştürebiliyorlar.
- Şu anda CLARI, temel komutlar için kablolara bağlı. Ancak bu küçük robotların jet motorlarının iç kısımları veya çökmüş binaların molozları gibi zorlu ortamlarda bağımsız olarak çalışabilmesi hedefleniyor.
Uyumlu Bacaklı Eklemli Robotik Böcek CLARI, Colorado Boulder Üniversitesindeki mühendisler tarafından geliştirildi. Böceklerin uyum sağlama yeteneğinden ilham alarak tasarlanan küçük esnek robot, şeklini değiştirerek dar boşluklardan geçebiliyor. “Advanced Intelligent Systems” dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, özellikle afet senaryolarında ilk müdahale ekiplerine çeşitli uygulamalarda destek sağlayacak CLARI’yi tanıttı.
CLARI robotları bir pinpon topu büyüklüğünde. Modüler tasarımları sayesinde kapalı alanlarla karşılaştıklarında şekillerini uzun ve ince bir forma dönüştürebiliyorlar. Nihai hedef, ağ üzerinde yürüyebilen, sekiz bacaklı, örümcek tarzı bir robot yaratmak; ancak CLARI henüz başlangıç aşamasında.
Şu anda CLARI, temel komutlar için kablolara bağlı. Ancak bu küçük robotların jet motorlarının iç kısımları veya çökmüş binaların molozları gibi zorlu ortamlarda bağımsız olarak çalışabilmesi hedefleniyor. Tasarım ve uyarlanabilirlikteki bu esneklik, CLARI’yi tipik olarak katı, küp benzeri bir yapıya sahip olan geleneksel robotlardan ayırıyor. Çalışmanın ortak yazarı ve CU Boulder makine mühendisliği bölümünden Yardımcı Doçent Kaushik Jayaram, “Hayvanlar çeşitli şekil ve boyutlarda olabilir ve robotlar da öyle olmalıdır.” dedi.
Jayaram’ın Kaliforniya Üniversitesindeki önceki çalışması, uzunluğunu sıkıştırarak dar alanlardan geçebilen hamam böceklerinden ilham alan bir robot tasarlamayı içeriyordu. Ancak CLARI, yatay boşluklara sığacak şekilde tasarlanmış farklı bir yaklaşım benimsiyor.
CLARI’nin bacaklarının her biri, kendi devre kartı ve çift aktüatörlere sahip. Farklı yönlerde hareket etmeyi mümkün kılan bağımsız bir robot gibi işlev görüyor. Araştırmacılar, CLARI robotlarının engelleri gerçek zamanlı olarak algılayıp bunlara yanıt verecek sensörleri bünyesinde barındırdığı bir gelecek öngörüyor. İlave bacaklarla doğru esneklik ve güç dengesini yakalamak daha da zorlaşıyor ancak bu modülerlik, çeşitli uygulamaların kapılarını açıyor.
Araştırmacılar karmaşık, doğal ortamlarda gezinebilen; ağaçlar, kayalar ve hatta çimen yaprakları gibi engellere sorunsuz bir şekilde uyum sağlayabilen, şekil değiştiren robotlar geliştirmeyi amaçlıyor. Bu robotlar, boşluklarda kaybolabilen böcekler gibi, daha önce erişilemeyen alanları keşfetmelerine olanak tanıyan kameralar ve sensörlerle donatılabilir. CLARI, geleneksel robot teknolojisinin ötesinde çeşitli uygulamalar için çok yönlü, uyarlanabilir robotlar yaratmaya yönelik umut verici bir adımı temsil ediyor.
Derleyen: Merve Nur Sözen