Yıkıcı Çin Etkisi: 6 Yılda 500 Şirket Akıllı Telefon Pazarından Çekildi

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Ömer Kağan Selen
2 dk okuma süresi
  • Son yıllarda yüzlerce akıllı telefon markası ortaya çıktı. 2017 yılında dünya çapında rekabet eden yaklaşık 700 akıllı telefon markası bulunuyordu.
  • Ne var ki bu sayı günümüzde 250’ye düştü. Bu düşüşün en büyük sebeplerinden biri ise Çin’in akıllı telefon pazarındaki etkisi oldu.
  • Birçok şirket Çin’in agresif fiyat politikaları, bileşen kıtlığı ve durmak bilmeden gelişen telefon modelleri arasında kayboldu.

Gelişen teknolojiyle birlikte akıllı telefon üretimi daha kolay ve yaygın hale geliyor. Bu sayede birçok akıllı telefon markası ortaya çıkıyor ve yüzlercesi üretim yapıyor. Ancak bu alanda yıkıcı bir etki de var: Çin.

2017 yılında dünya çapında rekabet eden yaklaşık 700 akıllı telefon markası vardı, ancak 2023’te bu sayı neredeyse 250’ye düştü. Kullanıcı tabanının artması, cihaz kalitesinin yükselmesi ve gelişmiş teknolojilere geçiş gibi birçok neden bu düşüşe sebep oldu.

Pazardan çekilen markalar arasında bulunan Hindistan’daki Micromax ve Bangladeş’teki Symphony’nin de bulunduğu birçok yerel üretici, önce üretim hacimlerini azalttı, ardından mobil pazarı tamamen terk etti.

Çinli şirketler büyük rol oynadı

Çin pazarı birçok markanın ortadan kaybolmasında rol oynadı. Çünkü Çin merkezli şirketler, agresif fiyat politikalarıyla tüketicilere iyi donanımlı, şık akıllı telefonlar sunmaya başladı. Birkaç yıl önce hâlâ faaliyet gösteren bu küçük şirketler, bileşen kıtlığı ve uluslararası mali krizlerin büyük teknoloji devlerini bile hayatta kalmaya zorladığı COVID-19 salgını sırasında ortadan kayboldu.

Yıllara göre akıllı telefon pazarından çekilen akıllı telefon markası sayısı

Yalnızca Çinli markaları sorumlu tutmamak lazım tabii. Pek çok marka, Apple ve Samsung gibi diğer büyük teknoloji devleriyle rekabet edemedi.

Küçük şirketlerin bilimsel araştırma ve üretim kapasitesi için yeterli sermayesi olmadığı gibi bir darbede bu büyük şirketlerden geldi. Köklü markaların akıllı telefon ve tabletlerinin kalitesi her zaman istikrarlı ve yüksek seviyedeyken, küçük markaların ürün kalitesi düşük kalıyordu. Bu durumda kaçınılmaz bir sonun olduğu kesin.

Derleyen: Ömer Kağan Selen

Loading

Bu içeriği paylaş
'Dijital dünya' ile 'gerçek dünya' kavramlarının aynı anlamı ifade edeceği günler uzak değil. Henüz temelleri atılmış bu yeni dünyanın bir parçası değil bir yaratıcısı olmak için çalışan bir yazılım geliştiricisi. Her insanın önce kendi sonra çevresi için çalışmasını hayatın esas amaçları olarak gören biri. Kağan'ın dijitaliyidir için sloganı "Dijital, gelişim için kullanıldıkça iyidir." oldu.
Yorum bırak, puan ver