- Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E’nin çıkışından iki yıl sonra Wi-Fi 7, bayrağı devralıyor.
- Wi-Fi 7 ile işler hızlanacak ve ağ gecikmelerini azaltmanın yeni yolları ortaya çıkacak.
Wi-Fi 7, halen Wi-Fi 6E gibi 2,4 GHz, 5 GHz ve 6 GHz bantlarında çalışmakta ancak daha fazla iyileştirme sunmakta. Wi-Fi 7 daha fazla potansiyel bant genişliği sunarak daha hızlı indirme, bantlar arasında bağlantıları bir araya getirerek yine daha hızlı indirme sağlama, daha fazla kararlılık ve dar boğazla başa çıkmak için daha fazla sinyal modülasyonu kullanarak işleri kolaylaştırıyor.
Wi-Fi 7 ile ilgili pazarlamanın bir kısmı 8K video sunmaya odaklanıyor ancak 8K yayın yaygın olsa bile, sıkıştırılmış 8K yayın çoğu modern yönlendiricinin kolayca kullanabileceğinden zayıf.
Wi-Fi 7’nin yarattığı en açık fark aslında ham hız.
Intel’e göre, “tipik” bir Wi-Fi 7 dizüstü bilgisayar yaklaşık 5,8 Gbps’lik bir “potansiyel maksimuma” ulaşabilir; ancak bu sayının yarısına ulaşmak bile çoğu insan için abartılı olabilir.
Çoğunlukla hızı sağlayan şey kanal bant genişliği veya verilerin aktarıldığı borunun boyutu olmakta. Wi-Fi 7, Wi-Fi 5, 6 ve 6E yönlendiricilerinde alabileceğiniz 160 MHz ile karşılaştırıldığında maksimum kanal bant genişliğini ikiye katlayarak 320 MHz’e çıkarır.
Yeni spesifikasyon aynı zamanda Çoklu Bağlantı Operasyonu (MLO) adı verilen bir özellik ile bantların tek bir bağlantıda birleştirilmesini de destekliyor. Örneğin 6GHz bandında 1Gbps hızında ve 5GHz bandında 700Mbps hızında bir dosya indirebiliyorsanız, ikisini birleştirmek sizi 1,7Gbps’ye kadar çıkarabilir. Bu aynı zamanda, bu bağlantılardan birinin herhangi bir nedenle çalışmayı durdurması durumunda cihazınızın diğerine geri dönebileceği anlamına da gelir.
Wi-Fi 7 aynı zamanda MU-MIMO uzamsal akışların sayısını da iki katına çıkarır. Wi-Fi 6, 8 x 8 MU-MIMO’yu destekler; bu, sekiz antenli bir yönlendiricinin sekiz cihazla iletişimde olabileceği ve her cihaza sekiz adede kadar eş zamanlı akış sağlayabileceği anlamına gelir. Wi-Fi 7 için bu 16 x 16’dır.
Derleyen: Damla Şayan