- Yavru ve genç köpekler, eğlenmek için kendi kuyruklarını kovalayabilirler. Schertz Hayvan Hastanesine göre özellikle yavru köpekler, kuyruklarının aslında kendi vücutlarının bir parçası olduğunun henüz farkında olmayabiliyor.
- Fiziksel rahatsızlıklar da hayvanlarda kuyruk kovalama davranışını sergileme nedenleri arasında olabilir. Kuyrukta yaralanma, bağırsak parazitleri veya pireler nedeniyle kaşıntı; anal bezlerin etkilenmesi veya gıda alerjileri bir köpeğin kuyruğunu yalamasına, ısırmasına veya kovalamasına neden olabilir.
- Kuyruk kovalama alışkanlığı, obsesif kompulsif bozukluğun köpek için olan versiyonu “köpek kompulsif bozukluğu” gibi nörolojik bozukluklarla da bağlantılı olabilir.
- Köpeklere kuyruk kovalamayla bağdaşmayan davranışlar yaptırmak, bu davranışı engellemeye yardımcı olabilir.
Köpekler genellikle kendi etraflarında dönüp durmaktalar. Peki ama köpekler neden kuyruklarını kovalıyor?
Live Science’a konuşan uzmanlar, bu davranışın birkaç olası nedeninin bulunduğunu ve bunu engellemenin yolları olduğunu söyledi.
Yavru ve genç yaştaki köpekler, eğlenmek için kendi kuyruklarını kovalayabilirler. Teksas’taki Schertz Hayvan Hastanesine göre özellikle yavru köpekler, kuyruklarının aslında kendi vücutlarının bir parçası olduğunun henüz farkında olmayabiliyor.
Köpekler özellikle uzun süre yalnız bırakıldıklarında can sıkıntısında dolayı bunu yapıyor olabilir. Los Angeles’taki Fun Paw Care’in kurucusu ve köpek davranış danışmanı Russell Hartstein, Live Science’a verdiği demeçte, “Bir köpekle ilgilenilmediğinde ya da günlük egzersizleri tam yaptırılmadığında, sıkılarak kendi kendisini yatıştırma potansiyeline sahip.” dedi.
Sıkıldıkları için daireler çizerek koşan köpekler için en basit çözüm “getir götür” oyunları oynamak ya da yürüyüşe çıkarmak olabilir. Los Angeles’taki VCA Hayvan Hastaneleri, çoğu köpeğin kendi kuyruğunu kovalamak yerine bir topu kovalamayı tercih edebileceğini belirtiyor.
Köpeklerin kuyruklarını kovalamalarının bir başka nedeni de ilgi çekmek. Hartstein, bunun sebebinin köpeğin sahibinin bu davranışı gülerek ya da “iyi çocuk” veya “iyi kız” diyerek ödüllendirmesi olabileceğini söyledi. VCA Hayvan Hastanelerine göre, bir köpeği kuyruk kovaladığı için azarlamak bile bu davranışı pekiştiren bir davranış olabilir. Schertz Hayvan Hastanesi, “Kuyruk kovalamayı engellemek için köpeğe yeterli miktarda ilgi sağlayarak bu davranışı görmezden gelin.” diyor.
Bazı köpek ırkları kuyruk kovalamaya daha yatkın. Örneğin, Helsinki Üniversitesinden genetikçi Hannes Lohi, Live Science’a yaptığı açıklamada, “Bull teriyerleri ve Alman çoban köpeklerinin ‘kuyruk kovalama’ gibi takıntılı davranışlara yatkınlıklarının olduğunun bilindiğini” söyledi.
Ne yazık ki hayvanlarda bazı fiziksel rahatsızlıklar da kuyruk kovalama ile bağlantılı olabilmekte. Schertz Hayvan Hastanesine göre kuyrukta bir yaralanma, bağırsak parazitleri veya pireler nedeniyle kaşıntı; anal bezlerin etkilenmesi veya gıda alerjileri bir köpeğin kuyruğunu yalamasına, ısırmasına veya kovalamasına neden olabilir. VCA Hayvan Hastaneleri, köpekler aniden kuyruklarını kovalamaya veya ısırmaya başlarsa, sahiplerinin veterinere başvurmaları gerektiğini belirtti.
Son olarak kuyruk kovalama alışkanlığı, obsesif kompulsif bozukluğun köpek versiyonu “köpek kompulsif bozukluğu” gibi nörolojik bozukluklarla da bağlantılı olabilir.
Hartstein, köpekler sağlıklıysa, “köpek eğitimi uygulamak ve hayatlarının zihinsel ve duygusal yönleriyle ilgilenmek, kuyruk kovalamayı durdurmaya yardımcı olacak.” dedi. “Köpeğinizle daha fazla antrenman yapmanın ve onun mümkün olan her şekilde doyurulmasını ve zenginleştirilmesini sağlamanın hiçbir dezavantajı yok.” diye ekliyor.
Köpeklere kuyruk kovalamayla bağdaşmayan davranışlar yaptırmak, bu davranışı engellemeye yardımcı olabilir. Hartstein, “Örneğin, bir köpek yanınızda topallıyor, oturuyor ya da aşağı pozisyonda olup sizin rehberliğinizi bekliyorsa, o zaman kuyruğunu kovalamak istemeyebilir.” dedi.
Derleyen: Burçin Bağatur