- Delaware Üniversitesinden araştırmacılar, uzaydaki mikrogravite ortamında marul ve diğer yapraklı yeşilliklerin Dünya’dakinden daha fazla bakteriyel enfeksiyona duyarlı olduğunu keşfettiler.
- ISS’deki patojen bakteri ve mantarların, astronotların diyetinde yer alan uzayda yetiştirilen marulu enfekte edebileceği ve bir gıda kaynaklı hastalık salgınının görevi olumsuz etkileyebileceği endişesiyle araştırmacılar çözüm yollarını inceliyor.
- Çalışma, sterilize tohumların kullanımı ve genetik modifikasyonlar gibi çözümlerle uzayda yetiştirilen bitkilerdeki bakteriyel enfeksiyon riskini azaltma ihtiyacını vurguluyor.
Delaware Üniversitesinden araştırmacılar, marul ve diğer yeşil yapraklı sebzelerin uzayın mikro yer çekimi ortamındaki bakteriyel enfeksiyonlara Dünya’dakinden daha duyarlı olduğunu keşfettiler. NASA, Uluslararası Uzay İstasyonundaki (ISS) astronotların diyetinin bir parçası olarak uzayda yetiştirilen marulları tanıtmış olsa da ISS, bazıları agresif olan ve bitkilere kolayca bulaşabilen patojenik bakteri ve mantarları barındırıyor.
Uzayda gıda kaynaklı bir hastalık salgını, potansiyel olarak görevi aksatabilir. Araştırmacılar bu riski azaltmanın yollarını araştırıyor.
Scientific Reports ve npj Microgravity’de yayımlanan çalışma, klinostat adı verilen bir cihaz kullanılarak ISS’de yaşanan mikro yer çekimi koşullarını simüle etti. Bu koşullara maruz bırakılan marul, bir insan patojeni olan Salmonella’nın neden olduğu enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık sergiledi.
Araştırmacılar, simüle edilmiş mikro yer çekimi altında marul yapraklarının stomalarını bakterilere maruz kaldıklarında kapatmak yerine daha geniş açtığını buldu. Ek olarak, bitki büyümesini ve Dünya’daki patojenlere karşı dayanıklılığını desteklemesiyle bilinen B. subtilis UD1022 adlı yardımcı bakteri, potansiyel olarak stoma kapanmasını tetikleyemediği için uzay benzeri koşullarda bitkileri korumada başarısız oldu.
İnsanlar, uzun süreli görevler ve Ay ya da Mars’ta yerleşim olasılığıyla uzayı keşfettikçe uzayda yetişen bitkilerdeki bakteriyel patojenlerle ilişkili riskleri anlamak ve azaltmak hayati önem taşıyor.
Araştırmacılar, sterilize edilmiş tohumların kullanılması ve mikro yer çekiminde stomaların daha geniş açılmasını önlemek için genetik modifikasyonların araştırılması gibi potansiyel çözümler öneriyor. Uzayda yetişen yeşilliklerin güvenliğinin sağlanması, uzay görevlerini tehlikeye atabilecek gıda güvenliği salgınlarını önlemek için çok önemli.
Derleyen: Eliz Canyurt