- Pekin, Tayvan’da seçmenleri egemenlik yanlısı bir adaydan uzaklaştırmak için yapay zeka tarafından üretilen içerikleri kullanarak bir test çalışması yaptı.
- Microsoft, Çin’in bu yıl ABD, Güney Kore ve Hindistan’daki seçimleri yapay zeka tarafından üretilen içeriklerle etkilemeye çalışacağı uyarısında bulundu.
- Microsoft, Çin’in sosyal medya aracılığıyla yapay zeka tarafından üretilen içerikler oluşturacağını ve dağıtacağını belirtti.
Microsoft, Çin’in bu yıl ABD, Güney Kore ve Hindistan’daki seçimleri yapay zeka tarafından üretilen içeriklerle etkilemeye çalışacağı uyarısında bulundu.
Şirketin tehdit istihbarat ekibinin cuma günü yayımladığı bir rapora göre ABD’li teknoloji firması, Çin devleti destekli siber grupların 2024’te Kuzey Kore’nin de dahil olduğu yüksek profilli seçimleri hedef almasını beklediğini söyledi.
Raporda, “Hindistan, Güney Kore ve ABD’de halk sandık başına giderken, Çinli siber ve etki aktörlerinin ve bir dereceye kadar Kuzey Koreli siber aktörlerin bu seçimleri hedef almaya çalıştığını görmemiz muhtemeldir.” diye belirtiliyor.
Microsoft, Çin’in sosyal medya aracılığıyla yapay zeka tarafından üretilen içerikler oluşturacağını ve dağıtacağını belirtti.
Şirket, yapay zeka tarafından üretilen içeriğin etkisinin küçük olduğunu ekledi ancak bunun değişebileceği konusunda uyardı.
Microsoft, “Bu tür içeriklerin kitleleri etkilemedeki etkisi düşük olsa da Çin’in videoları ve sesleri geliştirme konusundaki deneyimleri artacak ve ileride etki yaratacak hale gelecek.” diye uyarıyor.
Microsoft raporda, Çin’in Ocak ayında Tayvan başkanlık seçimlerinde yapay zeka tarafından üretilen bir dezenformasyon kampanyası girişiminde bulunduğunu söyledi. Şirket, devlet destekli bir kuruluşun yabancı bir seçimi etkilemek amacıyla yapay zeka tarafından üretilen içeriği kullandığını ilk kez gördüğünü söyledi.
Spamouflage ya da Dragonbridge olarak da bilinen Storm 1376 adlı Pekin destekli bir grup Tayvan seçimleri sırasında oldukça aktifti. Seçimleri etkilemeye yönelik girişimleri arasında, kasım ayında seçimden çekilen aday Terry Gou’nun YouTube’da başka bir adayı destekleyen sahte bir ses kaydı yayımlaması da yer aldı. Microsoft klibin “muhtemelen yapay zeka tarafından üretildiğini” söyledi. YouTube içeriği çok sayıda kullanıcıya ulaşmadan kaldırdı.
Pekin destekli grup, Pekin’in karşı çıktığı egemenlik yanlısı aday William Lai hakkında yapay zeka tarafından üretilen ve Lai’yi devlet fonlarını zimmetine geçirmekle suçlayan asılsız iddialar içeren bir dizi internet meme’i paylaştı. Ayrıca İran tarafından da kullanılan bir taktik olan yapay zeka tarafından üretilen TV haber sunucularının kullanımı artmış ve “sunucu” Lai’nin gayrimeşru çocuk sahibi olmak da dahil olmak üzere özel hayatı hakkında asılsız iddialarda bulunmuştu.
Microsoft, haber sunucularının TikTok’un sahibi olan Çinli ByteDance şirketi tarafından geliştirilen CapCut aracı tarafından oluşturulduğunu söyledi.
Microsoft, Çinli grupların ABD’de etki kampanyaları yürütmeye devam ettiğini de sözlerine ekleyerek Pekin destekli aktörlerin sosyal medya hesaplarını kullanarak “bölücü sorular” sorduğunu ve ABD seçmenlerini bölen konuları anlamaya çalıştığını açıkladı.
Rapora eşlik eden bir blog yazıda, “Bu, ABD Başkanlık seçimleri öncesinde önemli oy verme demografileri hakkında istihbarat ve hassasiyet toplamak için olabilir.” diye belirtildi.
Derleyen: Alp Eren Gümüş