- Yapay zeka hayatımızdaki değerini artırırken birçok ülke de bu alanda rekabet ediyor.
- Ülkelerin yapay zeka yarışında ABD, yeni bir kararla ABD yapay zekasını Çin’de yasaklamayı planlıyor.
- Çin, her ne kadar kendi teknolojilerini kullansa da en iyi yapay zekadan mahrum kalmak ülkeyi kötü etkileyebilir.
Yapay zeka artık hepimiz için vazgeçilmez bir role sahip. Yapay zeka her nasıl insanlar için önemli bir yere sahipse ülkeler için de aynı değeri taşıyor. Yapay zekadan mahrum kalan ülkeler bir adım arkada kalıyor.
ABD, yapay zekasını Çin’den koruyacak
ABD, ülkelerin yapay zeka yarışında “engelleyici” bir hareket yapabilir. Biden yönetimi, ChatGPT gibi popüler sohbet robotlarında kullanılan ABD merkezli yapay zekaları Çin ve Rusya gibi ülkelerden korumayı planlıyor.
ABD yapay zekası olmazsa Çin nasıl etkilenir?
ABD’nin bu yasak planı akıllara ilk olarak Çin’in bu durumda ne yapacağı sorusunu getiriyor. ABD’nin en büyük rakiplerinden biri olarak Çin, ABD’nin yapay zekası olmadan ne yapabilir?
– Aslında Çin, ABD’nin yapay zekasını pek kullanmıyor
Çin aslında şu anda da ABD’nin başlıca yapay zeka hizmetlerinden tamamen yararlanmıyor. Örneğin ABD merkezli ChatGPT ve DALL-E, Çin’de resmî olarak kullanıma sunulmadı.
Devletin uzun süredir ABD kaynaklı yapay zekalara sıcak bakmadığını da söyleyelim. Devlet, yakın zamanda 40’tan fazla yapay zeka modeli onayladı ve bunların hepsi yerel teknolojilerdi.
Kısacası Çin, zaten sürekli olarak kendi teknolojisini geliştirmeye ve dışarı bağımlı kalmamaya çalışıyor. Bu sebepten dolayı olası bir yasakta kendi teknolojileri ülkeye ve geliştiricilere epey yardımcı olacak.
– Olası bir yasak yine de kötü etkiler bırakabilir
Her ne kadar resmî olarak kullanıma sunulmasa da çok sayıda şirket ve mühendis, VPN gibi teknolojilerle bu hizmetlere ulaştı. ABD merkezli teknolojinin dünyanın en iyisi olduğu bir sır değil, bu teknolojilerle birçok Çinli yazılım geliştirildi.
Eğer ki ABD, yapay zekasını katı kurallarla tamamen Çin’de engellerse birçok Çinli yazılım geliştiricisi, şirketler ve bu teknolojileri kullanan herkes muhtemelen bundan negatif etkilenecek.
Çin’in Bilim ve Teknoloji Bakanı Wang Zhigang’ın şu sözü aslında durumu çok güzel özetliyor: “Futbol oynamak, top sürmeyi ve şut atmayı gerektirir ancak Messi kadar iyi olmak kolay değil.”
Derleyen: Ömer Kağan Selen