- Gliese-12b adı verilen ve Dünya’ya 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir ötegezegen, Dünya’ya benzer bir yarıçapa ve kayaç bileşimine sahip olup yaşanabilir bir bölgede yer alıyor.
- Bu gezegenin atmosferinin olup olmadığı henüz bilinmiyor.
- Araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanarak gezegenin atmosferini incelemeyi planlıyor ve bu, gezegenin gerçekten yaşanabilir olup olmadığı konusunda büyük önem taşıyor.
Güneş Sistemi’nden 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan yeni keşfedilen ötegezegen Gliese-12b, yarıçap açısından Dünya’ya çok benziyor ve benzer bir kayalık bileşime sahip. Yıldızının yaşanabilir bölgesinde bulunuyor ve bu da Dünya benzeri yaşam koşulları potansiyeline işaret ediyor.
Güney Queensland Üniversitesinden astrofizikçi Shishir Dholakia, ayrıntılı çalışma için kilit faktörler olarak gezegenin aktif olmayan ev sahibi yıldızının ve yakınlığının altını çiziyor. Gliese-12b’de bir atmosferin varlığı bilinmiyor ancak yaşanabilirliğini belirlemek, onu Dünya benzeri bir cennetten veya Venüs benzeri bir cehennemden ayırmak için çok önemli.
Dholakia, Gliese-12b’nin soğuk yıldızların etrafında Dünya büyüklüğündeki gezegenlerin atmosferlerini koruyup koruyamayacaklarını incelemek için mükemmel bir aday olduğunu bunun da galaksideki yaşanabilirliği anlamak için çok önemli olduğunu vurguluyor.
5.600’den fazla ötegezegenin keşfedilmesine rağmen Dünya’nın tam bir benzerini bulmak özellikle koşulların su için tam olarak uygun olduğu Goldilocks bölgesinde hala zor. Bu bölge, potansiyel yaşanabilirliğe sahip gezegenlerin belirlenmesi için gerekli.
TESS ötegezegen avcılığı teleskopu kullanılarak keşfedilen Gliese-12b, kırmızı cüce yıldızının etrafında her 12,76 günde bir tur atıyor. Bu, Güneş benzeri bir yıldıza çok yakın olsa da Gliese-12 daha soğuk ve sönük olup dış gezegene Dünya’nın aldığı radyasyonun yaklaşık 1,6 katı kadar radyasyon sağlıyor. Bu, Dünya’nın ortalaması olan 15°C ile karşılaştırıldığında tahmini yüzey sıcaklığının 42°C olduğu sonucunu veriyor. Gezegenin denge sıcaklığı, atmosferin olmadığı varsayıldığında gerçek yüzey koşulları hakkında önemli soruları gündeme getiriyor.
Dholakia, Edinburgh ve Kolej London Üniversitesinden ortak yazar Larissa Palethorpe’un da aralarında bulunduğu ekip, Gliese-12b’nin atmosferini anlamanın önemini vurguluyor. Bu atmosfer, gezegenin Venüs’ün Güneş’ten aldığı radyasyonun yaklaşık %85’ini alarak Dünya ile Venüs arasındaki boşluğu doldurup doldurmadığını ortaya çıkarıyor. Venüs’ün kalın atmosferi sera etkisi yaratarak yüzey sıcaklıklarının kavurucu olmasına neden oluyor.
Çıplak bir kayadan, Venüs benzeri kalın bir atmosfere kadar, Gliese-12b’nin Dünya’ya kıyasla farklı yorumlarını içeren bir illüstrasyon.
Palethorpe, hem Dünya’nın hem de Venüs’ün atmosferlerinin muhtemelen yok edildiğini ve ardından volkanik aktivite ile malzeme bombardımanı nedeniyle yeniden doldurulduğunu açıklıyor. Kesin bir atmosferik analiz olmasa bile, Gliese-12b gezegendeki yaşanabilirlik yolları hakkında fikir verebiliyor.
Özellikleri, yakınlığı, Dünya’ya benzer yarıçapı ve düşük parlamalı ev sahibi yıldızının yaşanabilir bölgesinin kenarındaki konumu göz önüne alındığında onu yaşanabilirlik çalışmaları için ideal bir konu haline getiriyor.
Araştırmacılar, Gliese-12b’nin atmosferini daha yakından incelemek için James Webb Uzay Teleskobu’nu (JWST) kullanmayı hedefliyor. Dholakia, JWST’nin, gezegenin yaşanabilirliğini doğrulamak için çok önemli olan atmosferin net bir resmini sağlayabileceğini belirtiyor. Bu araştırma, galaksimizdeki en yaygın yıldız türü olan kırmızı cücelerin etrafındaki potansiyel olarak yaşanabilir diğer gezegenleri de kapsayacak şekilde genişletilebiliyor ve gezegensel yaşanabilirliğe ilişkin daha geniş bir anlayış sunabiliyor.
Derleyen: Eliz Canyurt
Kaynak: https://www.sciencealert.com/potentially-habitable-earth-sized-world-discovered-just-40-light-years-away