Çığır Açan Yeni Cam, Gama Radyasyonundan Kendi Kendini İyileştiriyor

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Eliz Canyurt
Ekleyen Eliz Canyurt
2 dk okuma süresi
  • Bilim insanları, gama radyasyonu sonrası kendini onaran yeni bir kalkojenit cam türü geliştirdi.
  • Bu cam, zayıf atomik bağları sayesinde oda sıcaklığında kendini iyileştirme yeteneği gösterdi.
  • Özellikle uzay ve radyoaktif ortamlarda kullanılabilecek bu teknoloji, uzun ömürlü sensörler ve diğer bileşenler için önemli bir gelişme sunuyor.

Bilim insanları, gama radyasyonu nedeniyle oluşan hasarların ardından kendini onaran yeni bir cam türü geliştirdi. Alfred Üniversitesinden Myungkoo Kang liderliğindeki bu yenilik, optik özellikleri; özellikle de kızılötesi algılamada bilinen kükürt, selenyum, tellür ve polonyum gibi elementlerden oluşan kalkojenit camını içeriyor.

Yenilikçi cam, zayıf atomik bağları bozarak mikroskopik kusurlar oluşturan gama ışınlarına maruz bırakılarak test edildi. Dikkat çekici bir şekilde cam, zamanla oda sıcaklığında kendini onarma yeteneğini gösterdi ve ek bir müdahaleye gerek kalmadan orijinal yapısal bütünlüğüne geri döndü.

Kalkojenit camlar, optik şeffaflıkları nedeniyle değerli bulunuyor ve uydu devreleri ile kızılötesi algılama gibi özel uygulamalarda kullanılıyor. Araştırmacılar, oksijeni etkili bir şekilde dışarıda tutan bir cam oluşturmak için kükürt, germanyum ve antimon karıştırdılar. Bu da camın kızılötesi teknolojilerdeki performansını artırdı. Bu camlarda bulunan büyük atomlar ve zayıf bağlar, deneylerde gözlemlendiği gibi bozulduğunda yeniden şekillenmelerini ve iyileşmelerini sağlıyor.

Bu kendini onarma yeteneği, uzay ve radyoaktif ortamlarda bulunan yüksek enerjili gama radyasyonunu simüle eden kobalt-60 ışınlayıcıları kullanılarak test edildi. Kusurlar oluşturulduktan sonra, cam örnekleri oda sıcaklığında bırakıldı ve yaklaşık 30 gün içinde yavaşça kendilerini onardılar.

Bu keşfin etkileri önemli. Uzay veya radyoaktif tesisler gibi yüksek radyasyon seviyelerine sahip ortamlarda, kendini onaran cam uzun ömürlü, dayanıklı sensörler ve diğer bileşenler sağlayabiliyor.

Kang’ın araştırma grubu, bu teknolojiyi daha da geliştirmeyi ve seramikler dahil diğer malzemelerde benzer kendini onarma özelliklerini keşfetmeyi hedefliyor. Bu da optik ve radyasyon direnci teknolojilerinde yeni ilerlemelere yol açabilir.

Derleyen: Eliz Canyurt

Bu içeriği paylaş
Follow:
Keşfetmeye olan tutkusuyla deneyimler elde etmek için fırsatları değerlendiren bir tasarım öğrencisi. Yaratıcılığını ve pozitifliğini her zaman ön planda tutarak öğrenmeye ve gelişmeye ilgili olan Eliz, bu yeni deneyimini ise gündemi yakından takip edebileceği ve kendini yazarlık konusunda geliştirebileceği dijitaliyidir’de sürdürüyor. Eliz’in dijitaliyidir için sloganı “Dijital geleceği şekillendireceği için iyidir.” oldu.
Yorum bırak, puan ver