Uzay Yolculuğu, Kalbi Zayıflatıyor

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Eliz Canyurt
Ekleyen Eliz Canyurt
2 dk okuma süresi
  • Uzun süreli uzayda kalışlar, insan sağlığı üzerinde ciddi etkilere yol açıyor.
  • Johns Hopkins Üniversitesinden bir ekip, bio mühendislik ile üretilmiş kalp dokusu örneklerini Uluslararası Uzay İstasyonuna göndererek bu etkilere dair önemli bulgular elde etti.
  • Araştırmalar, uzayda kalp kası fonksiyonunu korumak için önlemler alınması gerektiğini ve uzay radyasyonunun etkilerini incelemeyi amaçlıyor.

Uzun süreli uzayda kalışlar, insan sağlığı üzerinde önemli etkilere sahip olup NASA ve diğer ajansların mikrogravitenin etkileri üzerine kapsamlı araştırmalar yapmasına neden oldu. Çalışmalar kas atrofisi, kemik yoğunluğu kaybı, görsel değişiklikler, gen ekspresyonu değişiklikleri ve psikolojik zorluklar gibi çeşitli sorunları ortaya koydu. NASA’nın desteklediği Johns Hopkins Üniversitesinde yapılan son bir deney, kalp dokusunun da uzay ortamlarında olumsuz etkilendiğini gösterdi.

Araştırmacılar, 48 örnek bio mühendislik ile üretilmiş insan kalp dokusunu Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) 30 gün boyunca gönderdi ve mikrogravitenin kalp dokusunun ritmik kasılma yeteneklerini zayıflattığını keşfetti. Johns Hopkins Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik Departmanı’ndan Deok-Ho Kim’in liderliğindeki çalışmaya birçok kurum katıldı ve uzun süreli uzay görevlerinde kardiyovasküler sağlığı korumak için önlemler alma gerekliliğine vurgu yapıldı.

İnsan kökenli pluripotent kök hücreler kullanarak ekip kardiyomiyositler oluşturdu ve bunları insan kalp koşullarını taklit eden bir bio mühendislik çipine yerleştirdi. Bu sistem, SpaceX misyonu ile fırlatıldı; bir set örnek ISS’de, diğer kontrol grubu ise Dünya’da kaldı. Astronot Jessica Meir, deneyin yönetimini üstlendi, düzenli olarak besin seviyelerini korudu ve döndüklerinde analiz edilmek üzere örnekleri sakladı.

Bulgular, uzayda maruz kalan dokuların Dünya’ya döndüklerinde güç kaybı yaşadığını ve yaşa bağlı kalp sorunlarını yansıtan aritmi geliştirdiğini ortaya koydu. Özellikle, mikrogravitedeki kasılma aralıkları önemli ölçüde uzadı ve dokulardaki yapısal değişiklikler kalp hastalığını gösterdi. Ayrıca, gen ekspresyonu analizi iltihaplanma ve oksidatif stresin arttığını gösterdi.

Bu sonuçlar, mikrogravitenin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamamızı genişletiyor ve yaşlanma araştırmaları ile potansiyel tedaviler için önemli sonuçlar doğuruyor. Bu çalışmanın ardından, Kim’in ekibi uzayda kalp kası fonksiyonunu korumaya yönelik ilaçları araştırıyor ve uzay radyasyonunun kardiyovasküler sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirerek gelecekteki derin uzay görevlerine hazırlık yapıyor.

Derleyen: Eliz Canyurt

Bu içeriği paylaş
Follow:
Keşfetmeye olan tutkusuyla deneyimler elde etmek için fırsatları değerlendiren bir tasarım öğrencisi. Yaratıcılığını ve pozitifliğini her zaman ön planda tutarak öğrenmeye ve gelişmeye ilgili olan Eliz, bu yeni deneyimini ise gündemi yakından takip edebileceği ve kendini yazarlık konusunda geliştirebileceği dijitaliyidir’de sürdürüyor. Eliz’in dijitaliyidir için sloganı “Dijital geleceği şekillendireceği için iyidir.” oldu.
Yorum bırak, puan ver