iTunes 22 Yaşında: Dijital Müzik Çağının Öncüsü

Enis Yabar
Ekleyen Enis Yabar
4 dk okuma süresi
Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

Apple’ın ikonik dijital müzik indirme platformu iTunes Store’un lansmanının üzerinden 22 yıl geçti.

Detaylar haberimizde…

Apple, 28 Nisan 2003 tarihinde, müzik indirmek için ikonik dijital mağazası iTunes Store’u kullanıma sundu. Aradan geçen 22 yılda, müzik tüketim alışkanlıkları büyük ölçüde değişti ve iTunes Store eski işlevini yitirdi ancak Apple’ın tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak yerini koruyor.  

İlk Yıllar ve Hızlı Büyüme

Lansmanında yalnızca Mac kullanıcılarına yönelik olan iTunes Store, 2003 yılı bitmeden Windows PC’lere de açıldı. iPod’a müzik yüklemek için merkezi bir platform sunan iTunes Store’un hayata geçirilmesi için Apple CEO’su Steve Jobs, çeşitli plak şirketleriyle anlaşmalar imzaladı.

iTunes Store’un lansmanının ardından geçen ilk 18 saat içinde Apple yaklaşık 275.000 şarkı sattı ve şarkıların fiyatı o dönemde 0,99 dolardı. Bir haftadan kısa bir süre sonra 1 milyon, iki hafta sonra ise 2 milyon şarkı satışı gerçekleşti.  

Lansmanından beş yıl sonra, 2008 yılına gelindiğinde Apple’ın iTunes Store’u Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük müzik satıcısı konumundaydı. 2010 yılında ise dünya çapında en büyük müzik satıcısı olarak 1 milyar doların üzerinde gelir elde etti.  

Fiyatlandırma Politikası

iTunes Store, Amerika Birleşik Devletleri’nde şarkıları 0,99 dolara satıyordu, ancak bazı şarkılar 1,29 dolar gibi daha yüksek fiyatlarla da sunulabiliyordu. Albümlerin varsayılan fiyatı 9,99 dolar olarak belirlenmişti, ancak dağıtımcılar daha yüksek fiyatlar belirleyebiliyordu. Apple düzenli olarak haftalık ücretsiz şarkılar da dahil olmak üzere iTunes promosyonları sunuyordu.

Müziğin Ötesine Geçiş

2008’de App Store’un lansmanından önce, iTunes Store uygulamalara da ev sahipliği yapıyordu. Ayrıca, iBooks Store’un lansmanından önce dijital kitaplar da iTunes Store üzerinden sunuluyordu. Apple, podcast’leri, TV şovlarını ve filmleri dağıtmak için de iTunes Store’u kullanıyordu.  

Streaming Müziğin Yükselişi

2010’lu yıllarda, streaming müziğe olan ilgi artmaya başladı ve bu durum müzik satışlarını olumsuz etkiledi. Rhapsody, Yahoo Music ve Pandora gibi streaming servisleri on yılın başlarında piyasaya sürülmüştü ancak Spotify’ın 2011’de Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanıma sunulmasıyla streaming müziğe olan ilgi daha da arttı.

2014 yılında Beats Music piyasaya sürüldü ve Apple, Beats markasını satın aldığında bu servisi de bünyesine kattı. Apple sonunda Beats Music’i 30 Haziran 2015’te kullanıma sunulan Spotify rakibi Apple Music’e dönüştürdü. 2016 yılına gelindiğinde, müzik endüstrisinin gelirinin yalnızca yüzde 24’ü dijital müzik satışlarından gelirken, streaming servisleri toplam gelirin yüzde 50’sinin üzerinde bir paya sahipti. Apple, Beats Music’i Temmuz 2014’te 3 milyar dolarlık bir nakit ve hisse senedi anlaşmasıyla satın aldı.

Günümüzde iTunes Store

iPhone’unuzda hala iTunes Store uygulamasını bulabilirsiniz, ancak Mac’te bulmak biraz daha zorlaştı. Müzik satın almaya devam edenler için Apple Music uygulamasında özel bir bölüm olarak sunuluyor.

TV şovları ve filmler TV uygulamasına, podcast’ler ise 2019’da macOS Catalina’da yapılan değişikliklerin bir parçası olarak Podcasts uygulamasına taşındı. iTunes Store’un Windows sürümü daha uzun süre varlığını sürdürdü ancak 2024’te Apple, Windows kullanıcıları için iTunes’un yerini alacak özel Apple Music, Apple TV ve Apple Devices uygulamalarını kullanıma sundu.

Derleyen: Enis Yabar

Loading

Bu içeriği paylaş
Yorum bırak, puan ver