Dua Lipa ve 400 Sanatçıdan İngiltere Hükümeti’ne Çağrı: “Yapay Zekadan Korunma Talep Ediyoruz”

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Ömer Kağan Selen
2 dk okuma süresi

Aralarında Dua Lipa ve Elton John gibi isimlerin de bulunduğu 400 sanatçı, yapay zekanın telif haklarını ihlal ettiğini iddia etti. Sanatçılar, İngiltere Başbakanı’na açık mektup yazarak gerekli koruma yasasının çıkarılmasını talep etti.

Yapay zeka (AI), her geçen gün hayatımıza daha fazla dahil oluyor. Evimizde, arabamızda hatta işimizde bile zaman zaman ipleri bu teknolojiye bırakıyoruz. Bu teknoloji neredeyse her sektöre, her alana giriş yapıyor ve önemli rol oynuyor.

Yapay zeka, müzik endüstrisinde büyüyor

İnsanlığa son derece yardımcı olan yapay zekanın sıkıntılı tarafları da var tabii ki. Örneğin bu teknolojinin bazı alanlarda insanın yerini alması zaman zaman tedirginliğe ve endişelere yol açıyor. Bu alanlardan biri de şüphesiz müzik endüstrisi.

Modeller kendini müziklerle eğitiyor

Son dönemde birçok sanatçı, bir stüdyoya bile gerek duymadan milyonlar dinlenen melodiler, eserler ortaya koydu. Birçok şarkı yeni modeller ile yeniden düzenlenerek remikslendi, yeni formlara ulaştı. Bu süreçte ise yapay zekalar, yüz binlerce müzik ve şarkıyı analiz ederek kendini daha da eğitti.

Sanatçılar, yapay zekaların eserleri izinsiz kullandığını iddia ediyor.

“Yapay zeka eserlerimizi izinsiz kullanıyor”

Durumdan endişe eden bazı sanatçılar, bu teknoloji konusunda daha fazla tedbir alması gerektiğini savunuyor. Aralarında Dua Lipa ve Elton John gibi ünlü isimlerin de bulunduğu 400’den fazla sanatçı, yazar ve müzisyen yapay zekaların eserlerini izinsiz kullanmasına karşı telif hakkı yasalarının güncellenmesi için İngiltere Başbakanı Keir Starmer’a açık mektup yazdı.

“Modeller eğitilirken daha şeffaf olunmalı”

Mektupta teknoloji şirketlerinin ve geliştiricilerin, eser sahiplerinden açık izin almadan içerikleri kullanarak modellerini eğittiği iddia ediliyor. Sanatçılar, bu duruma karşı, hükümetin yasal değişikliğe gitmesini talep ediyor. Bu değişiklik zeka modellerinin, içerikleri hangi amaçla kullandıklarına dair daha şeffaf olunmasını ve telif hakkı sahiplerine bilgi vermelerini zorunlu kılacak.

Gerekli yasanın çıkarılması halinde Birleşik Krallık’ın inovasyon gücünün düşmesi öngörülüyor.

Talep yerine getirilirse rekabet zayıflayabilir

Öte yandan bazı uzmanlar ve kuruluşlar, bu tür düzenlemelerin İngiltere’deki teknoloji inovasyonunu sınırlayabileceğini ve küresel rekabet gücünü zayıflatabileceğini savunuyor. Yine de sanatçılar, güçlü telif hakkı yasalarının yaratıcı ekonominin temelini oluşturduğunu ve gelecekte insan yapımı içeriğin korunmasını vurguluyor.

Derleyen: Ömer Kağan Selen

Loading

Bu içeriği paylaş
'Dijital dünya' ile 'gerçek dünya' kavramlarının aynı anlamı ifade edeceği günler uzak değil. Henüz temelleri atılmış bu yeni dünyanın bir parçası değil bir yaratıcısı olmak için çalışan bir yazılım geliştiricisi. Her insanın önce kendi sonra çevresi için çalışmasını hayatın esas amaçları olarak gören biri. Kağan'ın dijitaliyidir için sloganı "Dijital, gelişim için kullanıldıkça iyidir." oldu.
Yorum bırak, puan ver