Natural England’ın Başkanı, gelecek ay yapılacak BM Biyoçeşitlilik Zirvesi’nin, doğanın gerilemesini durdurmak ve tersine çevirmek için “en iyi ve son şans” olduğunu söyledi.
Aralık ayında yaklaşık 200 ülke, doğayı korumak için dönüm noktası niteliğinde bir anlaşma için Kanada’nın Montreal kentinde bir araya gelecek. İngiltere Hükûmeti doğa ajansı (Natural England) başkanı Tony Juniper ülkelerin bir araya gelip iddialı bir plan üzerinde anlaşmaları gerektiğini söyledi. Juniper: “Bu sadece nadir türleri kurtarmak ile ilgili değil. İnsanlığın; gıda, su, sağlık ve iklim düzenlemesi için nihai olarak bağlı olduğu yaşam ağını sürdürmekle ilgili.” dedi.
Çarşamba günü, Natural England ve devlet kurumları, uzun süredir ertelenen görüşmeler öncesinde Londra’daki Royal Society’de düzenlenen bir etkinlikte doğayı eski haine getirme konusundaki vizyonlarını ortaya koyacaklar. Uluslararası Doğa Bakanı Lord Benyon, sağlıklı bir doğal çevrenin, sağlıklı bir iklimin, güvenli ve temiz su kaynaklarının ve dirençli bir gıda arzının temel taşı olduğunu söyledi.
Biyoçeşitlilik, dünya üzerindeki tüm farklı canlıları ve bunların hassas bir yaşam alanında nasıl bir araya geldiklerinin ifade ediyor.
Yeni Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi, ulusların küresel sıcaklık artışını sınırlamayı taahhüt ettiği Uluslararası bir anlaşma olan Paris İklim Anlaşması’ndaki türünün eşdeğeri olarak görülüyor.
Biyoçeşitlilik zirvesinin temel hedeflerinden bazıları şunlar:
- 2030 yılına kadar Dünya karalarının ve denizlerinin %30’unu koruma altına alan alanlar haline getirmek
- 2050 yılına kadar “doğayla uyum içinde yaşama ortak vizyonunun gerçekleşmesini” sağlamak
- Milyarlarca dolarlık çevreye zarar veren devlet sübvansiyonlarını ortadan kaldırmak ve bozulmuş ekosistemleri eski haline getirmek.
- Doğal kaynakların daha eşit paylaşımı
Zirve, Mısır’daki BM iklim konferansı COP27’de hayal kırıklığı yaratan bir sonuç olarak görülen olayın ardından geldi.
Dünya Doğayı Koruma vakfı WWF, COP27’deki nihai anlaşmada oluşturulan iklim değişikliği kaynaklı kayıp ve zarar için bir fonu memnuniyetle karşılarken, emisyon azaltımları konusunda daha iddialı bir eylemi kabul etmemenin “küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlama hedefi” anlamına geldiğini söyledi.
İklim konferansında BBC’ye konuşan WWF iklim politikası başkanı Dr. Fernanda Carvalho: “Yakında üzerinde yaşayacak bir gezegenimiz olmayabilir” diye ekledi.
İngiliz hükümeti, 2030 yılına kadar kara ve denizlerin %30’unu koruma hedefini taahhüt etti.
Wildlife Trusts’a göre, 2022 yılına kadar karanın sadece %3’ü ve denizin %8’i etkili bir şekilde korunarak bugüne kadar çok az ilerleme kaydedildi.
İngiliz hükümeti, ayrıca Çevre Yasası’nın gerektirdiği şekliyle doğa ile ilgili hedefler belirlemek için son tarihi kaçırdığı için iklim aktivistleri tarafından eleştirildi. Montreal’deki COP15 konferansı, Covid pandemisinin neden olduğu tekrarlanan gecikmeler nedeniyle başlangıçta planlanandan yaklaşık 3 yıl sonra gerçekleşiyor.
Bu durum, dünyayı on yıl boyunca yok oluşları durdurmak ve dünya çapındaki doğa kaybını tersine çevirmek için etkisiz bıraktı.
BM, daha önce hiç bulunmadığı arazilere ağaç dikmenin, “biyoçeşitlilik üzerinde önemli olumsuz etkileri olabilecek” istilacı türleri ortaya çıkarabileceği konusunda da uyarıyor. Bu hedeflere ulaşmak için hükümetler ve özel kuruluşlar 2030 yılına kadar yılda en az 200 milyar $ vermeyi taahhüt ediyorlar. Bu paranın %5’i gelişmekte olan ülkelere gidiyor.
Derleyen: Tuğba Akkesen