Dijital yenilik söz konusu olduğunda, Starbucks birçok cephede yer alıyor. Yeni Web3 sadakat programının dijital yenilikler için yeni kapılar açacağı düşünülüyor.
Perşembe günü kahve devi Starbucks, şirketin blockchain teknolojisini mevcut ödül programına entegre etmeye yönelik ilk büyük girişimi olan “Starbucks Odyssey’in” beta lansmanını duyurdu. Starbucks, katılımcıları yeni avantajlar ve deneyimlerin kilidini açan NFT’ler ve puanlar toplamalarına olanak tanıyan “yolculuklara” davet edecek.
Ancak kriptonun devam eden ekonomik belirsizliği, bazı pazarlamacıların blockchain tabanlı projelere zaman ve para harcamaya değip değmeyeceğini sorgulamasına neden oluyor. Starbucks’ın markasının her yerde bulunması ve dijital inovasyon geçmişi sebebiyle bütün gözler Odyssey’in üzerinde.
Pazarlamacılar ve endüstri gözlemcileri, tüketicilerin markalı NFT’lere ne kadar ilgili olduklarını ölçmek için programın gidişatını izleyeceklerini söylüyorlar.
Eylül ayında duyurulan ve Ocak 2023’te daha da genişleyecek olan Odyssey, Starbucks’ı NFT’leri sadakat programına entegre eden en büyük markalardan biri yapıyor. Bu, şirketlerin keşfetmeye başladığı bir şey. Tahsil edilebilir NFT’lere olan ilgi azalırken, dijital varlıkları daha kullanışlı hale getirmenin yolları aranıyor.
Etkinlikler arasında bir kahve çiftliğinde sanal tura çıkmak, Starbucks tarihi hakkında bilgi edinmek ve interaktif oyunlar oynamak yer alıyor. “Pul” (NFT) toplamanın ödülleri arasında sanal espresso martini yapma dersleri, ürünlere erişim ve sanatçı iş birlikleri ile Starbucks mağazalarındaki ve kahve çiftliklerindeki etkinliklere davetler yer alıyor.
Şirket, Odyssey’i detaylandırmak için bir röportajı reddetti. Ancak Starbucks CMO’su Brady Brewer, bir blog gönderisinde bunu “bir sonraki büyük yenilik” ve müşterileri ödüllendirmenin bir yolu olarak tanımladı.
“Web3 teknolojisini kullanarak üyelerimizi ödüllendirmek ve bağlantı kurmak için koleksiyonlar, pullar, yeni dijital bir topluluk sunmak gibi hem fiziksel hem de dijital yollarla onlara yeni deneyimler yaşatmak istiyoruz.”
Odyssey, markayı çok iyi tanıyan biri tarafından ortaklaşa kurulan bir Web3 sadakat platformu olan Forum3’ün yardımıyla inşa edildi.
Eski Starbucks baş dijital sorumlusu Adam Brotman, kahve devinin mevcut sadakat programını geliştirdi ve aynı zamanda mobil sipariş ve ödeme sistemlerinin tasarımına liderlik etti.
Starbucks, popüler bir NFT pazarı olan Nifty Gateway ile de ortaklık kuruyor.
Web3 alanındaki bazı pazarlamacılar, Web3 meraklılarının Starbucks gibi bir markanın alana girmesine açık olup olmadığına veya markanın bunu aşırı basitleştirdiğini hissedip hissetmediğine dikkat etmeye değer olduğunu söylüyor.
İnovasyon firması House of Attention’ın ortaklarından Israel Mirksy, “Starbucks Odyssey lansmanı, Web3’ün büyük bir Hızlı Servis Restoran (QSR) markasının müşteri katılımını bir sonraki seviyeye taşımasına yardımcı olmaya hazır olup olmadığı konusunda bir test niteliğinde.” dedi.
Kripto devi Coinbase’in eski bir yatırımcısı olan Liron Shapira, şirketlerin Odyssey’in bir sadakat programı olarak başarılı olup olmadığının izlenmesi gerektiğini söyledi. Eğer başarılı olursa diğer şirketlerin bunu kopyalaması gerektiğini, ancak birçoğunun blockchain kısmına ihtiyaç duymayabileceğinden o kısımdan vazgeçmeleri gerektiğini dile getirdi. “Kullanıcının bunun bir blockchain olayı olduğunu bile bilmeyebileceğini söylüyorlar, bu da bunun sadece bir sadakat programı olduğu anlamına geliyor. Bu sistemde şu anda kimin neye sahip olduğunun defterini takip etmek için blockchain teknolojisinin seçimi delilik çünkü Starbucks sistemde güvenilir bir taraf.”
Derleyen: Tuğba Akkesen