Digip, ticari markaları koruma sürecinin büyük bir kısmını dijitalleştirerek müşterilerinin hukuk firmalarına gitmek yerine ticari markaları kendi başlarına dosyalamalarına yardımcı oluyor.
İşletmeler için ticari markaları korumak, özellikle de birden fazla markaları varsa genellikle uzun ve pahalı bir süreç. Bu süreci dijitalleştiren ve müşterilerinin ticari markalarını başkalarından yardım almadan dosyalamalarına yardımcı olan Stockholm merkezli yasal teknoloji girişimi, bugün yatırımına 1,3 milyon dolar eklediğini ve toplamda 3,4 milyon dolara ulaştığını duyurdu. Yeni fonlama, aile ofisleri ve melek yatırımcıların katılımıyla Industrifonden ve Seed X tarafından yönetildi.
2020 yılında kurulan Digip’in şu anda 42 ülkede startup’lardan yüzlerce dolar gelir elde eden büyük işletmelere kadar 500 müşterisi bulunuyor. Digip şu anda yıllık yinelenen gelir olarak yaklaşık 500.000 dolar kazanıyor ve bu miktarın 2022 mali yılında 3 kat artacağı tahmin ediliyor. Digip geçtiğimiz yıl IP hizmetini Amerika Birleşik Devletleri ve diğer uluslararası pazarlara da genişletti.
Kurucu ortak ve CEO Viktor Johansson verdiği demeçte Digip ekibinin, girişimcilerin saat başına fatura kesen geleneksel hukuk firmalarını kullanma konusunda isteksiz olduklarını görmesinin ardından kurulduğunu söyledi. Ticari markaları dosyalamak için işletmeler genellikle bir avukattan ticari marka araştırması yapmasını ister. Arama başına faturalandırılırlar, bu da bir işletmenin ticari markaya ihtiyaç duyduğu birden fazla markası varsa hızla artar. Ardından, ticari marka başvurularını dosyalamak için bir avukata ödeme yapmaları gerekir. Süreç bu adımlarla da sınırlı değil. İşletmeler ayrıca ticari markalarını sahip oldukları pazarlarda izlemek zorunda ve bu da onlar için başka bir ücret anlamına geliyor.
Digip tüm bu adımları tek bir çevrim içi iş akışında birleştiriyor. Sürecin farklı kısımları için ücret almak yerine müşterilere aylık veya yıllık sabit bir abonelik ücreti ve ticari marka ofisleri tarafından alınan başvuru ücretleri gibi fiyatlandırmalar sunuyor.
İşletmeler Digip’i ticari markaları araştırmak ve ekibinden ücretsiz olarak talep üzerine tavsiye almak için kullanabilir. Eğer abone olurlarsa, 180 ülkedeki ticari marka başvurularını yönetmek için Digip’in platformunu kullanabilirler. Platform bunu, güncellenmiş ticari marka verilerine sahip bir ticari marka deposu ile sağlıyor. Digip yeni pazarlara girdikçe veri toplama ve güncellemeler otomatikleştiriliyor.
Johansson, Digip’in en büyük pazarlarının Birleşik Krallık, İskandinav ülkeleri, Avrupa Birliği olduğunu ve Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya’dan daha fazla talep gördüğünü söyledi. Müşterilerinin çoğu SaaS, derin teknoloji, doğrudan tüketiciye, yaşam bilimi, metaverse, blockchain ve fintech gibi sektörlerde dijital işletmeler yürüten girişim destekli işletmeler.
Önümüzdeki birkaç ay içinde Digip birkaç yeni özelliği kullanıma sunacak. Bunlar arasında iş ortaklarının Digip’in teknolojisini kendi iş akışlarına entegre etmelerini sağlayacak açık bir API de yer alıyor. Johansson, kullanıcıların Digip.com’da önemli ölçüde geliştirilmiş bir ticari marka araması göreceklerini söyledi. Şirket ayrıca önümüzdeki 12 ay içinde yeni pazarlara açılacak.
Derleyen: Hatice Bulut