Her geçen gün gelişen teknoloji dünya üzerindeki tüm büyük endüstrileri otomatikleştirdi. Yalnızca giyim endüstrisini otomatikleştirmeyi başaramayan teknoloji, zamanla bunun da üstesinden geliyor.
Teknoloji, icadından bu yana yapımı bir hayli zor olan kot pantolonun üretilme sürecini insanlar için kolaylaştırabilmişti fakat hiçbir zaman tam otomatik hale getirememişti. Ancak son gelişmeler bunun artık bir önüne geçildiğini gösteriyor.
Avrupa ülkeleri, karmaşık tedarik zincirlerinin uzaktaki fabrikalara olan güveni azaltması sebebiyle, üretimde denizaşırı ülkelere bağımlı olmamak için robot kullanma fikrine özellikle salgın sırasında daha sıcak bakmaya başladılar.
Giyim üretiminde el işçiliğini ortadan kaldırmanın bir yolunu bulmak, daha fazla giysi üretimi konusunda ABD’de dahil olmak üzere Batı pazarının öne geçmesini sağlayacak. Fakat bu konu hakkında kesin öngörülere sahip olmak zor.
Pek çok hazır giyim üreticisi, otomasyon arayışı hakkında konuşmaktan çekiniyor çünkü özellikle üretimin yoğun olduğu ülkelerdeki işçilerin zarar görmesi ve halkın üreticiye karşı tepkisinin artmasından endişe ediliyor. Kot fabrikalarının bazı kısımlarını otomatikleştirmek için bir teknik geliştiren Jonathan Zornow, internette eleştiri ve bir ölüm tehdidi aldığını söyledi.
Bu alanda yeniliğe giden büyük giyim markası Levi’s ise projenin ilk aşamalarında yer aldığını doğrulayabileceğini söyledi ve daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

Robotlar için dikiş yapmak özel bir zorluk teşkil ediyor. Bir robot, bir araba tamponunu veya bir plastik şişeyi üretirken yaptığı müdahaleler yapıları sebebiyle ürünün şeklini bozmazken kumaş, gevşekliği ve malzemesi yüzünden kolayca bozulabilir. Robotlar, insan elleriyle mümkün olan ustaca dokunuşa sahip değiller. Yabancı haber firmasının görüştüğü beş araştırmacıya göre, robotların kumaş işleme becerilerinin tam olarak gelişmesi yıllar alacak.
Giyim endüstrisini otomatikleştirmek için çalışan Sewbo Inc, robotlara çabucak bozulabilen kumaşı yıllar boyunca nasıl kullanacaklarını öğretmek yerine, kumaşı kimyasallarla sertleştiriyor, böylece üretim sırasında robotlar tarafından sert bir madde gibi işlenebiliyor. Tamamlanmış giysi daha sonra sertleştirici kimyasalı çıkarmak için yıkanıyor. Sewbo’nun mucidi Zornow, “Neredeyse her denim parçası yapıldıktan sonra yıkanıyor, bu nedenle bu işlem mevcut üretim sistemine uyuyor.” dedi. Şirket, Levi’s ve birkaç giyim şirketini içerecek şekilde çalışmalarını büyüttü. Tekniği denemek için Pittsburgh robotik enstitüsünden 1,5 milyon dolar bağış aldılar.
İki yıl önce Los Angeles şehir merkezinde Saitex adında küçük bir kot fabrikası açan Sanjeev Bahl, Sewbo makinelerini inceledi ve ilk deneysel makinesini kurmaya hazırlanıyor.
Eylül ayında fabrikasında yol gösterirken, eski tarz makinelerin üzerine eğilmiş işçilere işaret etti ve bu görevlerin birçoğunun yeni süreç için hazır olduğunu söyledi.
Sanjeev Bahl, Sewbo Inc. çalışmaları hakkında şöyle söyledi: “Eğer işe yararsa, bence ABD’de yeniden büyük ölçekli kot pantolon üretimi yapmamak için hiçbir neden yok.”
Derleyen: Ömer Kağan Selen