mRNA Teknolojisi Kanser için Yeni Bir Umut mu?

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Enver Çakır
Ekleyen Enver Çakır
3 dk okuma süresi

BioNTech’te çalışırken Covid-19 aşısının geliştirilmesinde büyük pay sahibi olan Katalin Kariko, mRNA teknolojisinin kanser tedavisi için önemli ölçüde katkı sağlayabileceğini, erken teşhislerde sonucun olumlu olabileceğini açıkladı.

Eski bir BioNTech SE yöneticisi ve Pennsylvania Üniversitesi araştırmacısı Katalin Kariko, tümörle savaşan mRNA aşılarının muhtemelen yalnızca birkaç kanser hücresine sahip hastalar için en yararlı şey olacağını söyledi ve ekledi:

“Aşılar, bağışıklık sistemini kanser hücrelerine odaklanmaları ve onları öldürmeye yönlendiren antijenleri üretmesi için vücuda talimatlar vererek çalışır. Bununla birlikte, ortaya çıkan yanıt muhtemelen bir tümörün büyük kısmını ortadan kaldıracak kadar güçlü olmayacaktır.”

Ödül aldığı Budapeşte’deki Semmelweis Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Kariko, “Bağışıklık hücreleri büyük, çok büyük bir tümörü yenemez. Bu da “dikkatimizi erken teşhise yöneltmeyi” özellikle de tümörlerin hastalara normalde teşhis konulmasından çok önce tespit edilmesini sağlayabilecek kan testleri geliştirmeyi daha da önemli hale getiriyor.” dedi.

Kariko, kişiselleştirilmiş bir Moderna Inc. Aşısı ile Merck & Co. ‘nun en çok satan kanser ilacı Keytruda’yı birleştiren bir çalışmadan bu hafta açıklanan sonuçların teknolojinin vaadlerini gözler önüne serdiğini; bir mRNA aşısı ile kanserle savaşmanın mümkün olduğunu ancak denemenin, tümörleri halihazırda cerrahi olarak çıkarılmış hastalarda yapıldığına dikkat etmenin önemli olduğunu belirtti ve ekledi:

“Bazı hücreler hayatta kalır ve bunlarla aşı ile savaşabilirsiniz.”

Yeni Tedaviler

Onkoloji, hastalara ilk kez Covid aşısı oldukları sırada ulaşan mRNA teknolojisi için önemli bir genişleme alanı. Moderna ve BioNTech, başarılı Covid aşılarından elde ettikleri milyarlarca doları yeni mRNA tedavileri bulmak için deneysel ilaç boru hatlarına aktarıyor.

Moderna-Merck melanom çalışmasında mRNA aşı kombinasyonu, kanserin ameliyattan sonra nüks etme veya hastanın ölme riskini %44 oranında azalttı. İcra Kurulu Başkanı Stephane Bancel, Moderna’nın teknolojinin daha fazla tümör türü üzerinde çalışmasını beklediğini ve bir dizi geç- dönem klinik denemeyi yürütmek için üretimi artırmayı planladığını söyledi.

‘’mRNA teknolojisini, Keytruda gibi ilk tedavilerin tümörlere karşı bağışıklık sistemini başarılı bir şekilde kullanmasıyla kanser tedavisinde yaşanan devrimle oldukça hızlı ilerleyebileceğimizi düşünüyoruz, bu konuda çok agresif olacağız.” dedi.

Pandemi Baskıları

BioNTech, melanom da dahil olmak üzere bir dizi farklı kanser türünde kendi deneysel mRNA tedavilerini inceliyor.

Kariko, BioNTech’teki kıdemli başkan yardımcılığı görevinden bu yılın başlarında ayrıldı ancak şirkete danışmanlık yapmaya devam ediyor. BioNTech’teki görevine ilişkin lider olarak performans sergilemek için “ezici bir baskı” hissettiğini itiraf etti ve ekledi:

“İki üç saatlik uykuyla bunu yapamazdım.”

Derleyen: Enver Çakır

Loading

Bu içeriği paylaş
Kelimelerin gücüne inanan, kendini bildiğinden beri her kelimenin kökenine inen ve her birinin büyüsünün, matematiğinin olduğunu düşünen kaçık bir dilbilimci. Bilim ve teknolojinin sağladığı dijitalleşmeden ulaşılabilirlik ve kolaylık sağlama açısından fazlasıyla memnun. Enver’in Dijitaliyidir için sloganı ‘’dijital istediğine kolay ulaşıyorsan iyidir ‘’oldu.
Yorum bırak, puan ver