1972 yılında kurulup 1982 yılına dek aktif olan İsveçli grup ABBA, 2022’de sanal gerçeklikle tekrar hayranlarıyla buluştu. ABBA Voyage adıyla kurulan sanal konser rezidansı, grup üyelerini temsil eden sanal avatarlarla Londra’daki ABBA Arena olarak adlandırılan Queen Elizabeth Olimpiyat Parkı’nda konser etkinliklerini düzenlemeye devam ediyor.

İkonik İsveçli grubun 3D dijital avatarları tarafından gerçekleştirilen Londra konseri “ABBA Voyage” lansmanından önce grup üyelerinden Björn Ulvaeus, “İzleyicilere daha önce hiç görmedikleri ve hissetmedikleri bir şey yaşatmayı umuyoruz.” dedi. 27 Mayıs’taki çıkışlarının ardından, yerel ve uluslararası eleştirmenler, hayranlar ve sektör profesyonellerinden gelen tepkilerin çoğu coşkulu ve olumluydu.
Canlı etkinlik teknik danışmanlığı Neutral Human’ın direktörü Sarah Cox, CNBC’ye verdiği demeçte, ”İlgili ekip dışında kimse avatar tabanlı bir performansı sahneye nasıl entegre edeceklerini bilmiyordu. Gerçek zamanlı grafikler üzerinde çalışan biri olarak bu olay beni ciddi anlamda şaşırttı. Etrafınıza baktığınızda insanlar gerçekten ABBA’nın orada olduğu fikrine çoktan inanmıştı.” ifadelerini kullandı.

Talep fazla olduğu için şovun süresi şimdilik Kasım 2023′e kadar uzatıldı ve daha da ileri bir tarihe uzatılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi. Ayrıca ekip, gösteriyi dünya çapına taşımayı hedeflediğine dair iddiaları da doğruladı.

Yapımcı Svana Gisla, kasım ayında İngiltere hükümet komitesi toplantısında yaptığı konuşmada “Hedefimiz başka bir ABBA Voyage yapmak. Kuzey Amerika’da, Avustralya’da, Avrupa’da da yapabiliriz. Arenayı ve gösteriyi çoğaltabiliriz.” dedi.
Gisla, “Canlı müzisyenlerimiz de var, bu yüzden grubumuzu koruyoruz ve haftanın beş günü yedi gösteri yapıyoruz. Eğer insanlar bu eğlence tarzını hızlı benimserse ilerleyen zamanlarda Elvis, Beatles veya diğer büyük sanatçıların da sanal konserlerini yapabiliriz.” diye ekledi.
Gösteri, beş yıl boyunca yapım aşamasındaydı ve küresel yatırımcılar tarafından finanse edilen 141 milyon sterlin bütçeye sahipti. Gisla’ya göre ödemeleri karşılamak için yaklaşık 3 milyon insanın kapılarından geçmesi gerekiyor, ortalama bilet fiyatı ise 75 sterlin.
ABBA üyeleri, set listelerini seçtikten ve diğer yaratıcı kararları verdikten sonra, hareket yakalama kıyafetleri içinde beş haftalık bir performans sergilediler. Daha sonra George Lucas tarafından kurulan bir görsel efekt şirketi olan Industrial Light & Magic’in Londra şubesi liderliğindeki yüzlerce görsel efekt sanatçısıyla gösteride iki yıl boyunca çalıştılar.
Voyage ekibi, şovlarının tam olarak nasıl çalıştığı konusunda konuşmakta ağzı sıkı davranıyor, ancak daha önce bunun lazer tabanlı bir hologram olmadığını doğruladılar. Her iki tarafta yakın çekimler ve farklı görüntüler gösteren geleneksel tarzdaki konser ekranlarıyla, grubun sahnede 3D olarak gerçek zamanlı performans sergilediği izlenimini veren 65 milyon piksel ekran içerdiğini biliyoruz.
Danışman Sarah Cox, Voyage tarafından kullanılan işleme ve hareket yakalama teknolojisinin çoğu prodüksiyon için hala çok pahalı olduğunu, ancak bunun özellikle Las Vegas gibi yerlerde “defalarca tekrarlanacak yepyeni bir format” olduğuna inandığını söyledi.
Gisla, ”Ölümünden sonra sanatçıları sahneye geri koyabilirsiniz, etik olarak doğruluğu konusunda bir fikriniz olabilir veya olmayabilir, ABBA’nın buna katılması nedeniyle bunun bir ABBA konseri olduğunu söyleyebilirim. ABBA ne giyeceğine karar verdi, set listesini seçti ve ABBA bu şovu yaptı.” diyerek insanların kafasındaki bazı soru işaretlerini netleştirmeye çalıştı.
Derleyen: Ceren Korkmaz