Makale ve kod yazmaktan Influencer’lığa kadar hayatımızda her gün biraz daha yer edinen yapay zekâlar yine şaşırtmaya devam ediyor. DoNotPay adlı “avukat robot”, mahkeme salonunda sanıklara destek verecek.
Tüketici özgürlüğü girişimi DoNotPay’in CEO’su Joshua Browder, trafik mahkemesine giden iki sanığa duruşma sırasında avukatları olarak kullanmaları için her birine gözlük verecek.
Browder, gözlüklerin duruşmaları kaydedeceğini ve OpenAI’ın GPT-3’ü üzerine inşa edilen bir sohbet robotu ile gerçek zamanlı olarak yasal argümanlar sunacağını söyledi. Duruşmaların yerleri, yargıçların görüşmeleri önceden düzenlemesini önlemek için gizli tutuldu.
Browder, “Amacım, tüketicinin bir daha asla avukat tutmak zorunda kalmamasını sağlamak.” dedi.
Browder tarafından 2015 yılında kurulan DoNotPay, web sitesinde misyonunun tüketicilerine “büyük şirketlere karşı mücadele etmelerine ve park cezaları ile banka ücretlerine itiraz gibi konularda yardımcı olmak” olduğunu belirtiyor. Şirket, kullanıcıların 100 dolarlık park cezalarına itiraz etmelerine yardımcı olarak işe başladı. Ancak Browder, yapay zekâdaki gelişmeler sayesinde artık müşterilerin 10.000 dolarlık tıbbi faturalar gibi daha büyük taleplerle mücadele etmelerine yardımcı olduklarını söyledi.

Peki Nasıl Çalışıyor?
Şirket, son denemesinde CatXQ’nun Akıllı Gözlüklerini kullanacak. Kare camları ve cılız siyah çerçevesiyle nispeten mütevazi görünen gözlükler, Bluetooth aracılığıyla cihazlara bağlanabiliyor ve kemik iletimiyle sesleri doğrudan kullanıcının kokleasına (iç kulaktaki işitme organı) iletebiliyor. Sohbet robotu, davalının telefonunda normal bir uygulama olarak bulunacak, cihazın mikrofonu aracılığıyla sesi alacak ve gözlük aracılığıyla yasal argümanları dikte edecek.
Sohbet robotu gözlüğü, yasal kısıtlamalar nedeniyle yakın zamanda pazarlanabilir bir ürün olmayacak.
Bununla birlikte Browder, şirketinin yeni deneyini hukuk hizmetlerinin yapay zekâ ile nasıl demokratikleştirilebileceğini yeniden kavramsallaştırmak için bir fırsat olarak görüyor.
İşte burada! A.I ve LLM’lerle %100 müzakere edilen ilk Comcast faturası.
Bizim @DoNotPay ChatGPT botu Comcast Chat ile konuşarak mühendislerimizden birinin internet faturasından yılda 120 dolar tasarruf etmesini sağlıyor.
Yakında herkese açık olacak ve çevrim içi formlar, sohbet ve e-posta üzerinde çalışacak.
Riskleri Neler?
Browder, mahkemede yapay zekâya güvenen ilk kişi olmanın riskleri olduğunu kabul ediyor. Şirket, herhangi bir para cezasını karşılayacak ve sanıklara deneyde yer aldıkları için tazminat ödeyecek.
Şirket, yapay zekâsının gerçekleri abartması ya da “fazla kibar” olması ve hakimin söylediği her şeye yanıt vermesi gibi sorunları önlemek için de adımlar attığını iddia ediyor.
İlk davalar şubat ayında görülmeye başlanacak. Browder, Twitter’da DoNotPay’in ABD Yüksek Mahkemesi’nde davası olan herhangi birine AirPods takması ve robot avukatının davayı savunması için 1 milyon dolar ödeyeceğini de belirtti.
Ancak hukuk uzmanları, yetersiz veya adaletsiz hukuki temsile bir çözüm olarak kişinin haklarını bir algoritmanın ellerine bırakmanın etik açıdan endişe verici olduğu konusunda uyardı. Yapay zekânın mahkeme salonunda kullanılması, sanıklar için bir trafik cezasından çok daha karmaşık olan ayrı yasal sonuçlar yaratabilir.

Derleyen: Arda Yardımsever