Bir gök taşı Manş Denizi üzerinden Dünya atmosferine girdikten sonra infilak etti. Bilim insanları tarafından Sar2667 olarak adlandırılan gök taşı, dünya atmosferine girmeden saatler önce tespit edildi.
Avrupa Uzay Ajansı pazartesi sabahı İngiltere ve Fransa’yı ayıran Manş Kanalı üzerinden atmosfere girecek bir metrelik bir gök taşını duyurmuştu. Dünya’ya yaklaşan bir gök taşının varlığı daha önce yalnızca 6 kez bildirilebilmişti. Bu doğrultuda Sar2667 yedi saat önceden bildirilmesi yetkililer tarafından bir zafer olarak görülüyor.
Ajans daha önce yaptığı açıklamada cismin Fransa’nın Rouen kenti yakınlarında dünya atmosferine “güvenli bir şekilde çarpmasının” beklendiğini belirtmişti. Belçika merkezli Uluslararası Meteor Örgütü, cismin Fransız kıyılarından yaklaşık 4 km içeri gireceğini ve bir “ateş topu” etkisi yaratacağını söyledi. Dünya’ya doğru hızla ilerleyen gök taşını izlemek üzere harekete geçen Avrupa Uzay Ajansı, gök taşının tespitinin küresel gök taşı tespit yeteneklerindeki hızlı gelişmelerin bir işareti olduğunu söyledi. Gök taşını izleyenler de en başından beri onun yaklaşık bir metre çapında küçük olduğunu ve herhangi bir hasara yol açmayacağını tahmin edebiliyorlardı.
Gök taşı, aynı zamanda Nasa’nın Scout ve Avrupa Uzay Ajansı’nın Meerkat gibi Dünya’ya yaklaşan çarpışmaları izlemek için kullanılan özel sistemler tarafından da izlendi. Dünya atmosferine gireceği önceden tahmin edilen son gök taşı geçen yıl kasım ayında Kanada’nın Ontario kenti semalarında görülmüştü.
Gök taşının İngiltere saatiyle sabah 8.30 ile 9.30 arasında çarpacağı tahmin ediliyordu. Yetkililer “Tam olarak tahmin edilen zamanda, 1 metrelik bir asteroit atmosfere çarparak beklenen yerin üzerinde parlak bir ateş topu haline geldi.” dediler.
Derleyen: Deniz Akbulut