İnsanlar, yapay zekâ ve kendilerinin ürettiği içerikler arasındaki farkı anlamakta zorlanıyor. Bu zorlanma gerçekle yapay zekânın karışmasına neden oluyor. Araştırmalar bu karışıklığın olumsuz etkilerinin olabileceğini ve henüz bu olumsuz etkileri görmeye başlamadığımızı gösteriyor.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yapay zekâ teknolojileri yaşamımızın bir parçası haline geldi. Yapay Zekâ (AI), artık yetenek içeren işleri tasarımları, müzikleri ve metinleri rahatlıkla yapabilir durumda. Çevrim içi dünyada son 3 yılda çok büyük değişikler meydana geldi. Bu durum, ChatGPT’nin yaşamımızın bir parçası haline gelerek ilk beş günde bir milyon, birkaç hafta içerisinde 100 milyon kullanıcıya ulaşmasıyla daha da hızlandı.
Teknolojiyle ilgilenen kullanıcılar yapay zekâ ve ChatGPT vb. sohbet robotlarıyla ilgili pek çok şey biliyor olsa da bu herkes için geçerli değil. Halâ bazı kullanıcılar yapay zekâ araçlarının karmaşık olduğunu, gördükleri içeriklerin insan mı yoksa yapay zekânın üretimi mi olduğunu tespit edemiyorlar.
Bu durumu netleştirmek üzere birtakım anketler ve çalışmalar yapıldı. İnsanlara sağlık, finans, eğlence, teknoloji ve seyahat alanlarında çeşitli metinler sunuldu. Daha sonra bu metinleri yapay zekânın mı yoksa insanlar tarafından mı oluşturulduğunu tahmin etmeleri istendi.
İkisinin arasındaki farkı insanlar ayırt edemiyor

Yapılan anket ve çalışmaların sonucuna göre kullanıcıların yüzde 53’ünden fazlası ChatGPT benzeri yapay zekâ tarafından oluşturulan içerikleri doğru tespit edemiyor. GPT-4 modelinde bu oran yüzde 63,5’e yükseliyor. GPT-4.0 dil modeli GPT-3,5’e göre yüzde 16,5 daha iyi performans sergilediği için insanları yapay zekâ tarafından oluşturulan metinlerin herhangi biri tarafından yazıldığına ikna edebiliyor. Yapay zekâ tarafından oluşturulan sağlık içerikleri kullanıcıları en çok yanıltan içerik oldu. İnsanların yüzde 56,1’i AI içeriğini, bir insanın yazdığını veya düzenlediğini düşündü.

Okuyucular, AI tarafından oluşturulan içerikte en doğru tahmini teknoloji sektöründe yaptı. Teknoloji sektörü, insanların yarısından fazlasının AI tarafından oluşturulan içeriği doğru tespit ettiği tek sektör olarak kayıtlara geçti. Okuyucuların yüzde 66,5’i GPT-4.0 tarafından oluşturulan seyahat içeriklerinin insanlar tarafından yazıldığını düşündü. ChatGPT benzeri yapay zekâ uygulamalarını bilenler, AI tarafından yapılan içerikleri tanımada daha iyiler fakat hata payları yüzde 52 seviyelerinde. Bu oran bilmeyenlerde yüzde 60’ın üzerinde seyrediyor.
Yaş ilerledikçe tahminler daha doğru oluyor

İnsanların çoğunluğu, blog ve haber yayımlayan çevrim içi yayıncıların bu içeriklerin oluşturulmasında yapay zekânın kullanılıp kullanılmadığının belirtilmesini istiyor. Her on kişiden yedisi, AI tarafından oluşturulmuş içeriklerin kullanılması halinde markalara daha az güveneceklerini belirtiyorlar.

İnsanların çoğu AI’ın kendilerine sağlık ve finans konularında tavsiyelerde bulunmasını sorun etmeyeceğini söylerken, yüzde 42,9’luk kısımsa bu tür tavsiyelerin bir insan tarafından düzenlendikten sonra kullanacaklarını belirtti. AI içeriklerini tahmin etmede en çok zorlananlarsa gençler oldu. Yaş ilerledikçe insanların verdiği cevapların doğru olduğu görülüyor.
Derleyen: Sarper Kaçar