Amerikan Psikoloji Derneği tarafından yayımlanan araştırma, ilgi alanlarımızı paylaşan bireylere daha çok çekildiğimizi öne sürüyor.
Journal of Personality and Social Psychology’de yayımlanan araştırmaya göre bireyler genellikle kendi niteliklerini paylaşan kişilere ilgi duyuyor. Bu çekim, bu tür benzerliklerin daha derin bir benzerliğe işaret ettiği inancına dayanıyor.
Boston Üniversitesi Questrom İşletme Okulunda yardımcı doçent olan baş yazar Charles Chu, “Bizim özelliklerimizi paylaşan insanlara olan ilgimize, ortak özelliklerin derinlerde daha büyük benzerlikleri gösterdiği inancı neden oluyor. Somut olarak ifade etmek gerekirse siyasi bir konuda bizimle aynı fikirde olan veya müzik tercihlerimizi paylaşanlar, bu benzerliklerden daha fazlasını akla getirdiği için onları seviyoruz. ‘Bu kişi özünde benim gibi ve bu nedenle dünya görüşlerimi paylaşıyor’ diye düşünüyoruz.” dedi.
Araştırmacılar, bencillik konusunda yüksek puan alan katılımcıların niteliklerini paylaşan bireylere ilgi duyma olasılıklarının ayrıca daha yüksek olduğunu buldular.
Bir deneyde 954 katılımcıya beş sosyal meseleden birindeki görüşleri soruldu. Katılımcıların yarısı daha sonra kendileri ile aynı fikirde olan başka bir kişi hakkında bilgileri okurken diğer yarısı kendileri ile aynı fikirde olmayan bir kişi hakkında okudu.
Daha sonra tüm katılımcılar, hayali bireyle genel bir dünya görüşünü paylaştıklarına ne kadar inandıklarına ve o kişiye karşı kişilerarası çekim düzeylerine ilişkin bir anket doldurdu.
Bencillik konusunda yüksek puan alan katılımcıların kendileriyle hemfikir olan hayali bireye ilgi duyma ve onlarla ortak bir genel gerçeklik algısı bildirme olasılıkları daha yüksekti.
Araştırmacılar, insanların çok az bilgiyle hızlı kararlar verirken bencil düşünceye dayalı temelsiz varsayımlara karşı dikkatli olmaları gerektiği sonucuna vardı.
Derleyen: Merve Nur Sözen