Psikoloji ve eğitim araştırmacılarından oluşan bir ekip tarafından yapılan araştırma, beyin dalgaları sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle daha uyumlu olan öğrencilerin daha iyi bir öğrenme deneyimi yaşadığını gösteriyor. Psychological Science dergisinde yer alan bulgular, öğrenme sürecine yeni bakış açıları sunuyor.
Yeni bir araştırma, ders sırasında öğretmenlerinin ve akranlarının beyin dalgalarıyla senkronize olmanın öğrencilerin öğrenme becerilerini ne derece etkileyebileceğini buldu.
Connecticut Üniversitesi ve New York Üniversitesinden bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından yürütülen araştırmada, ders sırasında öğrencilerin ve öğretmenlerin elektriksel beyin aktivitesini izlemek için elektroensefalografi (EEG) kullanıldı.
Ders süresi boyunca hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin beyin dalgaları izlendi. Araştırmacılar, öğrencilerin dersi dinledikçe beyin dalgalarının birbirleriyle ve öğretmenle senkronize hale geldiğini buldular. Beyin aktiviteleri akranlarıyla ve öğretmenle daha uyumlu olan öğrenciler daha iyi öğrendiler ve ders sonrası test puanları daha yüksekti.
Hatta araştırmacılar, dersin her soruya karşılık gelen anlarında beyin dalgalarının ne kadar senkronize olduğuna bakarak öğrencilerin hangi test sorularını doğru cevaplayacağını bile tahmin edebildiler.
Çalışmanın yazarları, öğrenme sürecini anlatan şeyin öğrenciler ve öğretmenleri arasındaki bağlantı olduğunu vurguluyorlar. Beyin dalgalarındaki senkronizasyon ile öğrencilerin ne kadar iyi öğrendikleri tahmin edilebiliyor.
Çalışma, beynin sosyal bir ortamda öğrenmeyi nasıl desteklediğini ve öğretmenlerin öğrencileri öğrenme sürecine nasıl daha iyi dahil edebileceğini anlamak için önemli bir adım.
Derleyen: Merve Nur Sözen