Bilim insanları, kötü şöhretli bir Avustralya ısırgan ağacının toksinlerinin yoğun ağrıya neden olduğu benzersiz süreci çözerek yeni ağrı kesicilerin üretimine yol açabilecek bir ilerleme kaydettiler.
Avustralya’daki Queensland Üniversitesinden Irina Vetter’in de aralarında bulunduğu araştırmacılar, Gympie-Gympie ağacının zehrindeki toksinlerin haftalarca sürebilen yoğun ağrıya nasıl neden olduğunu inceledi.
Önceki çalışmalarda bilim insanları, gympietides adı verilen toksinin yapraklardaki ince iğne benzeri tüyler tarafından enjekte edildikten sonra vücuttaki sinirlerle etkileşime girdiğini buldu.
Dr. Vetter yaptığı açıklamada, “Bu toksin daha önce hiç görmediğimiz bir şekilde ağrıya neden oluyor. Isırgan ağacındaki gympietide toksini, koni salyangozları ve örümcekler tarafından üretilen toksinlere benzer bir yapıya sahip.” dedi.
Birçok toksin duyusal sinir hücrelerindeki sodyum kanallarına doğrudan bağlanarak ağrıya neden olabilirken araştırmacılar, gympietide toksininin bağlanmak için yardıma ihtiyaç duyduğuna dair “beklenmedik bir bulgu” elde ettiler.
Dr. Vetter: “Toksin, işlevini yerine getirebilmek için TMEM233 adlı bir yardımcı proteine ihtiyaç duyuyor ve TMEM233’ün yokluğunda toksinin hiçbir etkisi olmuyor. Bu beklenmedik bir bulguydu ve ilk kez sodyum kanallarını etkilemek için bir ortağa ihtiyaç duyan bir toksin gördük.”
Araştırmacılar, bu bulgunun “opioid” olmayan -bağımlılık yapmayan- yeni ağrı kesicilerin geliştirilmesine yol açabileceğine inanıyor. Gelecekteki çalışmalarda, toksinin ağrı mekanizmasını kapatmanın bu tür ağrı kesicilerin geliştirilmesine yol açıp açmayacağını belirlemeyi umuyorlar.
Şiddetli ağrıyı tedavi etmek için uzun süreli kullanımı bağımlılık benzeri semptomların artmasıyla bağlantılı olan opioid ağrı kesicilerle karşılaştırıldığında opioid olmayan analjezikler, ilaca fiziksel bağımlılığa yol açmayabilir.
Dr. Vetter, “Isırgan ağacı toksinlerinin neden olduğu kalıcı ağrı, bize bu bileşikleri uzun süreli etkilere sahip yeni ağrı kesicilere veya anesteziklere dönüştürebileceğimiz umudunu veriyor.” dedi.
“Geleneksel ağrı kesicilerle ilişkili yan etkiler veya bağımlılık sorunları olmaksızın yeni ağrı tedavileri geliştirme potansiyeline sahip bir yol ortaya çıkarmaktan heyecan duyuyoruz.”
Derleyen: Görkem Süner